Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Proefproject geeft perspectief aan zorg-zzp’ers

De Tweede Kamer wil de jacht op zzp'ers in de zorg beëindigen en komt met een tijdelijke oplossing waarin 1.500 zzp'ers zonder VAR-verklaring aan de slag kunnen. ZZP Nederland is blij met deze uitspraak. Al zijn de oplossingen volgens de brancheorganisatie momenteel nog wel beperkt. Zelf pleit de organisatie voor samenwerking in coöperaties. De Kamer heeft toegezegd om hierover met de organisatie in gesprek te gaan.
Proefproject geeft perspectief aan zorg-zzp'ers
Foto: ANP XTRA

Door het proefproject kunnen 1.500 zzp’ers in de langdurige zorg zonder VAR-verklaring aan de slag. Dat hebben minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. Stichting ZZP Nederland heeft gisteren het debat met een positieve indruk verlaten: ‘We zijn hier al heel lang mee bezig. We zijn blij dat er nu beweging is. Al gaat het natuurlijk om een beperkt aantal plaatsen. Er zitten duizenden zzp’ers thuis. Als de handhaving op deze manier door blijft gaan dan kunnen dat nog weleens 20.000 mensen worden.’

Zelfstandigen in de zorg die voor een zorginstelling of via een bemiddelingsbureau werken krijgen sinds oktober 2013 geen VAR van de Belastingdienst. Veel zelfstandigen kunnen hierdoor niet meer aan het werk. Stichting ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen komen in actie. Lees meer.

Samenwerking in coöperaties

ZZP Nederland is ook enthousiast dat de kamer bereid is om mee te werken aan een snelle oplossing. Het kabinet gaat met de brancheorganisatie ZZP Nederland in overleg of het mogelijk is om zelfstandigen te laten samenwerken in coöperaties. De brancheorganisatie werkt momenteel het plan hiervoor uit. De zzp’er sluit binnen die coöperaties rechtstreeks een contract af met de opdrachtgever of het zorgkantoor. De bemiddelaar is dan geen partij meer binnen de keten. Het bemiddelingsbureau heeft nu vaak de rol van werkgever. Zij hebben contact met het zorgbureau en sluiten zelf de contracten af. De Belastingdienst ziet de zzp’ers daardoor niet als ondernemers, geeft ZZP Nederland aan. Daarom moet er volgens de brancheorganisatie meer rechtstreeks contact zijn tussen de zzp’er en de opdrachtgever, zodat de zzp’ers wel aan de eisen aan ondernemers kan voldoen.

Voor de zomer

Als het aan de brancheorganisatie ligt begint deze manier van werken morgen al. ‘Bij het ministerie zal het echter niet zo snel gaan,’ stelt ZZP Nederland. ‘Maar volgens ons kan het plan voor de zomer rond zijn.’ Tot die tijd vindt de brancheorganisatie dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de regels moet aanpassen of schrappen, zodat de zzp’ers niet onnodig thuiszitten.

Schijnconstructies

De Belastingdienst neemt momenteel veel VAR-verklaringen af, omdat er sprake zou zijn van schijnconstructies. De Belastingdienst doet dit om constructies tegen te gaan waarbij een zorgverleningsbureau medewerkers ontslaat om ze vervolgens als zelfstandige weer in te huren. ‘Het is erg vervelend dat de zwarte piet nu bij de zzp’ers ligt, terwijl dit zaken zijn waaraan zij zelf niets kunnen doen,’ vindt ZZP Nederland. De organisatie pleit er daarom voor dat er een verduidelijking van het begrip schijnconstructie komt.

1 REACTIE

  1. Ik vind het goed dat er gekeken wordt naar schijnconstructies.
    Het is toch te gek dat als je ontslagen wordt, je als zzp er wel weer terug kunt komen. Veel mensen willen dit niet en hebben er ook niet om gevraagd, maar worden gedwongen. Dit vind ik niet kunnen. goed dat daar wat aan gedaan wordt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.