Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwerfjongeren keuren opvangplaatsen

Zwerfjongeren in Amsterdam hebben een jaar lang op proef opvangvoorzieningen getest. Naar aanleiding van hun bevindingen hebben ze een handboek opgesteld waar andere gemeenten en instellingen in het land uit kunnen putten.
Zwerfjongeren keuren opvangplaatsen

De jongeren overhandigden het eerste exemplaar donderdag aan wethouder Marijke Vos (zorg). De methode is een vernieuwende manier om zwerfjeugd onder de noemer ‘Young Voices’ meer te betrekken bij hun eigen voorzieningen. Het testen moet ze uit een sociaal isolement halen en ze meer weerbaar maken.

Tips
Het handboek geeft tips over hoe in andere plaatsen ook thuisloze jongeren keuringen kunnen uitvoeren. Ook biedt het handvatten voor instellingen om verbeteringen uit te voeren.

Sancties
Het Amsterdamse team heeft na intensieve trainingen leeftijdsgenoten ondervraagd. Ook hebben de deelnemers vier instellingen gekeurd waar zwerfjongeren verblijven. Een van de belangrijkste knelpunten die ze tegenkwamen, was het strenge schorsingsbeleid dat veel wordt toegepast. Vanuit zowel de jongeren als de opvangplekken is bestaat daar bezwaar tegen. Medewerkers van de instellingen erkenden dat jongeren weinig leren door het opleggen van sancties.

Deze zogenaamde PAJA-methodiek is ontwikkeld door het Verwey-Jonker Instituut

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.