Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgverlener kan soms meer dan 40 uur werken

Mag een zorgverlener, die wordt betaald uit het persoonsgebonden budget, naast het werk voor de budgethouder ook nog een andere baan hebben en dan in totaal meer dan 40 uur werken? Die vraag kwam via belangenorganisatie Per Saldo bij de Tweede Kamer. Minister De Jonge gaat in gesprek met het zorgkantoor over hoe nevenwerkzaamheden van zorgverleners moeten worden beoordeeld.
foto AdobeStock

Een zorgverlener die een zorgovereenkomst heeft bij een cliënt met een persoonsgebonden budget (pgb), mag niet meer dan 40 uur per week werken. Daar controleert het zorgkantoor – de zorgverzekeraar – op, want de kwaliteit van de zorg moet op peil zijn en overbelasting van de zorgverlener moet worden voorkomen. Dat klinkt redelijk. Maar Per Saldo, de belangenvereniging van mensen die zelf hun zorg regelen met een pgb, kreeg meldingen binnen van zorgverleners die geen 40 uur konden werken voor de cliënt, bijvoorbeeld omdat ze nog een betaalde baan hadden. ‘Een andere baan hebben mag voor het zorgkantoor geen reden zijn om een zorgovereenkomst af te keuren’, vindt Per Saldo.

Betaalde baan

Per Saldo vindt dat: ‘Als het zorgkantoor een overeenkomst afwijst omdat de zorgverlener een andere baan heeft, zou het zorgkantoor dit op zijn minst moeten onderbouwen.’ Het kan niet zo zijn dat een zorgverlener, die bijvoorbeeld een betaalde baan van 20 uur heeft, in alle gevallen niet meer dan 20 uur per week bij een naaste kan werken, alleen omdat hij of zij een andere baan heeft. Dan moet op z’n minst door het zorgkantoor onderzoek worden gedaan naar de aard van het werk en of de kwaliteit van de zorg in het geding is. Dat gebeurt niet, volgens Per Saldo.

Nevenwerkzaamheden

De belangenorganisatie heeft via Kamervragen van PvdA-kamerlid Kerstens de minister zo ver gekregen dat hij met Per Saldo en met de zorgkantoren gaat praten over dit probleem: ‘Het bestaan van nevenwerkzaamheden op zich kan niet per definitie een reden zijn om een zorgovereenkomst af te keuren’, schrijft minister De Jonge in antwoord op de Kamervragen.

Zorgovereenkomst

De Jonge vindt wel dat zorgkantoren bij de beoordeling van een zorgovereenkomst moeten kijken naar nevenwerkzaamheden. Om de kwaliteit van de zorg te toetsen, om overbelasting van de zorgverlener tegen te gaan en ook om fraude te voorkomen. Formeel mag het aantal door de zorgverlener gewerkte en betaalde uren vanwege de Regeling langdurige zorg niet afwijken van het Arbeidstijdenbesluit. Als dit besluit niet van toepassing is, dan mag het aantal gewerkte en betaalde uren niet meer bedragen dan 40 uur in de week. Tenzij er omstandigheden zijn die tegen deze regel ingaan. De minister gaat daar nu over in gesprek met zorgkantoren en belangenorganisatie Per Saldo.

Lees hier de antwoorden van minister De Jonge op de Kamervragen>>

1 REACTIE

  1. Goedemiddag, ik ben zorgverlener bij mijn zoon met een wlz PGB . De voorwaarden van het zilverenkruis zijn anders dan wat ik hier lees, ik moet een betaalde baan hebben en mag niet een volledige baan als zorgverlener hebben, , Graag zou ik hier meer over willen weten.

    groeten Cathy

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.