Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgtips voor bij warm weer

Het is weer warm in Nederland. En dat blijft nog wel even zo. Die warmte brengt risico's met zich mee voor kwetsbare mensen. Weet jij wat je moet doen?
zorgtips bij warm weer
Foto: iStock

Kleine kinderen, ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Zij lopen dan meer risico op vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook zijn jeuk en uitslag met blaasjes nare gevolgen van warm weer. In heel erge gevallen kunnen ze uitdrogen en daardoor last krijgen van kramp en misselijkheid en zelfs bewusteloos raken. Hier moet je als professional op letten:

Drink voldoende

Zorg dat je cliënten allemaal voldoende drinken (twee liter per dag). Het is belangrijk dat ouderen extra drinken, ook al hebben ze geen dorst. Als mensen al weinig drinken, verdwijnt ook de eetlust. Blijven drinken dus! Alleen een gevuld glas voor hen neerzetten, is soms niet genoeg. Help dus waar nodig. Het is niet slim de dorst te lessen met suikerrijke dranken zoals cola, sinas of sap omdat daar veel calorieën in zitten. Water is de beste keus. Maar ook koffie en thee zijn goede opties. Daarnaast bevatten pap, vla, soep en fruit, bijvoorbeeld watermeloen, ook vocht. Misschien overbodig om te vermelden, maar alcohol onttrekt juist vocht aan je lichaam. Slikt iemand medicijnen waarbij je niet veel mag eten of drinken, neem dan contact op met de behandelend arts.

Draag koele kleding

Zorg dat je cliënt luchtige, lichtgekleurde kleding draagt van katoen of linnen. Bedek het hoofd met een zonnehoed of zonneklep en zorg natuurlijk dat cliënten zich insmeren met een hoge beschermfactor.

Pas je tempo en programma aan

Plan in een warme periode niet ontzettende drukke activiteiten of zorg dat het programma niet op het heetst van de dag plaats vindt. Dat is tussen 12.00 en 16.00 uur. Het is zinvol om alleen in de ochtend naar buiten te gaan. Ga je toch in de middag naar buiten, zoek dan de schaduw op. Een voetenbadje kan helpen te verkoelen.

Houd het huis/de ruimte koel

Laat de zonwering zakken of doe de gordijnen dicht van kamers die veel zon krijgen. Doe overdag de ramen dicht als het buiten warmer is dan binnen. Zet de ramen ’s nachts en vroeg in de morgen open.

Let op jezelf en je collega’s

Je moet niet alleen op je cliënt letten, maar ook op jezelf en je collega’s. Ook voor jou geldt dat luchtige kleding je koel houdt. Ga verstandig om met inspanningen en let erop dat niet alleen je cliënten, maar ook jij voldoende eet en drinkt. Houd je collega’s ook goed in de gaten.


Wat moet je doen als een cliënt aangeeft depressief te zijn of als je vermoed dat een cliënt depressief is? Psychosenet verzamelde tips die ook voor sociaal werkers inzetbaar zijn. Lees meer >>


Let op geïsoleerde mensen

Vrijwilligers en mantelzorgers, let goed op oudere mensen in de buurt die geïsoleerd leven. Overleg met buren of zij een extra oogje in het zeil willen houden. Als je vindt dat iemand zich vreemd gedraagt of verward is, raadpleeg dan de huisarts.

Hitteplan

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in 2007 een Nationaal Hitteplan opgesteld om organisaties op tijd te informeren over wat te doen bij een periode van aanhoudend warm weer. Is het vier dagen achter elkaar warmer dan 27 graden? Dan zijn organisaties die werken met kwetsbare mensen verplicht zich te houden aan de verantwoordelijkheden die het hitteplan hen voorschrijft. Op dit moment is het Hitteplan nog niet van kracht, maar het is al wel te lezen zodat organisaties weten wat hun verantwoordelijkheden zijn zodra het plan wél geldt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.