Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgopleidingen populairder dan ooit

Zowel de opleiding hbo verpleegkunde als mbo verpleging en verzorging, evenals de mbo opleiding hulp bij zorg en welzijn zijn ongekend populair in het schooljaar 2008/’09. Meer dan 22.500 studenten sloten de opleidingen in de zorg succesvol af. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Zorgopleidingen populairder dan ooit

Vooral onder vrouwen doen de zorgopleidingen het goed: In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) staan de zorgopleidingen in 2008/’09 in de top-5 van populairste richtingen. Verpleegkunde komt in het hoger beroepsonderwijs (hbo) op de vijfde plaats. Op mannen hebben de zorgopleidingen weinig aantrekkingskracht: 90 tot 95 procent van de gediplomeerden is vrouw. In 2008/’09 was 10 procent van de geslaagden voor hbo-verpleegkunde van allochtone herkomst. Bij de mbo-opleidingen op het gebied van hulp bij zorg en welzijn was dit 35 procent.

Succesvol
In het mbo slaagden voor het eerst meer dan 20 duizend deelnemers voor een opleiding in de verpleging, verzorging of hulp bij zorg en welzijn in het mbo. Daarnaast sloten in het hbo 2,5 duizend studenten een bacheloropleiding op het gebied van verpleegkunde succesvol af. Daarmee behoren deze zorgopleidingen tot de populairdere in het beroepsonderwijs.

Leerweg
De meeste diploma’s zijn behaald op het laagste mbo-niveau 1 en 2. De helft van de geslaagden voor een zorgopleiding in het mbo een diploma voor hulp bij zorg en welzijn. Zes van de tien geslaagden de beroepsopleidende leerweg gevolgd. Van de geslaagden voor verzorging (niveau 3) had bijna twee derde juist de beroepsbegeleidende leerweg achter de rug. Deelnemers aan deze leerweg waren in het examenjaar dikwijls in loondienst van een zorginstelling en gingen één of twee dagen per week naar school.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: CBS / foto: ANP Ilvy Njoikiktjien

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.