Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorginstelling mag geen lening verstrekken’

Zorginstellingen nemen in hun eigen spelregels op dat ze geen leningen verstrekken. De naleving van deze code voor goed bestuur wordt wettelijk geregeld. Dat zei staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) dinsdag in een debat met de Tweede Kamer.
'Zorginstelling mag geen lening verstrekken'

Aan de orde was de renteloze hypothecaire lening van 550.000 euro die de instelling voor gehandicaptenzorg Aveleijn in het Overijsselse Borne verstrekte aan directeur Johan van Praet. De Kamer sprak er schande van dat de directeur die ruime bonus opstreek uit geld dat voor zorg bestemd is. Bussemaker noemde de regeling eerder al onbestaanbaar.

Hout snijden

Het verwijt vanuit de oppositie dat ze het te veel aan de bestuurders zelf overlaat hoe zij worden beloond, snijdt volgens Bussemaker geen hout. De naleving van codes over goed bestuur en beloning komt in wetten te staan. Volgens de bewindsvrouw heeft het geen zin die afspraken wettelijk te regelen, zonder dat de zorginstellingen er zelf bij betrokken zijn.

Fatsoen

Uiteindelijk gaat het erom dat de bestuurders zelf het fatsoen hebben om niet al te riante beloningen op te strijken, voerde ze aan. CDA’er Margreeth Smilde noemde het onverantwoord dat brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) geen afstand van de lening van Aveleijn wilde nemen.

Uitmuntend

De hypothecaire constructie is inmiddels teniet gedaan door Aveleijn. De gekozen vorm van de bonus wegens de uitmuntende prestaties van de heer van Praet, heeft tot grote maatschappelijke beroering geleid, aldus de zorginstelling. Voor deze constructie is destijds gekozen omdat dit voor Aveleijn het goedkoopste was. De zorginstelling stapt over op een meer maatschappelijk aanvaardbare vorm van beloning.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.