Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgen om beroepsgeheim jeugdzorg

Het beroepsgeheim dreigt een wassen neus te worden, omdat zorgverleners persoonlijke gegevens van hun cliënten aan de gemeente moeten vermelden. Professionals hebben een petitie aan Tweede Kamerleden aangeboden.
dossier cliënt
Gemeenteambtenaren krijgen gevoelige informatie van cliënten onder ogen - Foto: ANP XTRA

Gemeenteambtenaren krijgen allerlei gevoelige informatie van cliënten in zorg onder ogen. Omdat zorgverleners moeten samenwerken met ambtenaren en omdat ze de hulp die ze verlenen declareren bij de gemeente. Op die manier wordt het beroepsgeheim van zorgverleners aangetast. In een petitie nemen een aantal gerenommeerde professionals in de jeugdzorg stelling tegen de aantasting van het beroepsgeheim.

Medische gegevens

Op de facturen moeten zorgverleners bijvoorbeeld het BSN-nummer van de cliënt noteren en informatie geven over de diagnose. Ook vragen gemeenten om medische gegevens van cliënten bij het controleren van de rekeningen. Zo komt vertrouwelijke informatie over patiënten in handen van ambtenaren, die geen beroepsgeheim hebben.

Lees meer over de ervaringen van professionals met het beroepsgeheim binnen het wijkteam >>

Nieuwe Jeugdwet

Woensdag 22 april vergadert de Tweede Kamer over de nieuwe Jeugdwet. De ondertekenaars van de petitie willen dat staatssecretaris Van Rijn met een regeling komt om declaraties te kunnen controleren zonder het beroepsgeheim te schenden. In de nieuwe Jeugdwet is dit niet geregeld. Ze stellen voor dat de gemeenten een professionele medicus, die een beroepsgeheim heeft, betrekken bij het controleren van declaraties. Dan kunnen de gevoelige gegevens buiten het gemeentelijke systeem blijven.

In het magazine van Zorg+Welzijn van april 2015 staat een artikel over de worsteling van de professional in het wijkteam met het beroepsgeheim. Klink hier voor meer informatie over het magazine>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.