Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgboeren zonder keurmerk geweerd

Zorgboeren die in 2011 geen keurmerk hebben, worden geroyeerd door hun regionale afdelingen. Ook krijgen ze geen vermelding meer op de landelijke website zorgboeren.nl.
Zorgboeren zonder keurmerk geweerd

De branche hoopt zo misstanden en fraude uit te bannen. Woordvoerder Jan Nijland van de overkoepelende stichting Landbouw en Zorg meldt dat zorgboeren zonder keurmerk in de toekomst mogelijk niet meer worden bekostigd door de overheid. Maar eerst wordt het zelfreinigend vermogen van de snelgroeiende branche aangesproken, zo zegt hij in de Volkskrant. ‘De afspraak is dat wijzelf de kwaliteit bepalen en laten controleren.’

Platteland
Tot nu hebben slechts 130 boeren een keurmerk aangevraagd. Momenteel vallen kleinschalige particuliere woonvormen op het platteland ook onder de ongeveer duizend zorgboerderijen. Juist bij twee instellingen in die laatste categorie werden onlangs grote misstanden geconstateerd. In woongroep Diogenes in Zuidlaren en bij Tootas in het Achterhoekse Keijenborg bleek de zorg aan gehandicapten en verslaafden zwaar onder de maat.

Koren
‘Het kopen van een boerderij en mensen opvangen is niet genoeg om jezelf zorgboer te mogen noemen’, aldus Nijland. Hij denkt dat met de verplichting tot het behalen van het keurmerk het kaf van het koren zal worden gescheiden. Dan zullen er zo’n zeshonderd zorgboeren overblijven, waarvan het grootste deel dagbesteding biedt aan gehandicapten. Bij slechts enkele tientallen gaat het om 24-uursopvang. Alleen de zorgboerderijen met een keurmerk zullen nog worden vermeld op zorgboeren.nl.

Spoeddebat
De SP eist een vergunningenstelsel voor zorgboerderijen. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer en de verantwoordelijke minister Klink vinden vergunningen slechts papieren waarborgen, bleek in een spoeddebat in april. Parlement en minister geven de voorkeur aan een kwaliteitskeurmerk van onderaf.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: de Volkskrant/foto: stock.xchng

1 REACTIE

 1. Is het niet doen om aan zorgboeren te verdienen?
  Om een Keurmerk te krijgen zitten behoorlijke kosten aan plus de nodige tijd die aan moet besteden.
  Veel kleinere zorgboederijen geven dit liever uit aan hun cliénten en verbetering van hun boerderij.
  Kleinere boerderijen kunnen veel meer aandacht schenken aan zorg cliénten dan grote zorginstelingen.
  Het is dus onzin wat de heer Nijland beweerd.
  Het is meer om de grotere zorginstellingen groter te laten worden te kosten van kleinere zorgboerderijen en zorgcliénten.
  Tuurlijk zijn rotte appelen in de zorgbrance, maar dat heb je in elke brance.
  De zorg cliénten of hun familie moet zelf goed onderzoek doen naar een betrefende zorgboerderij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.