Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgadviesteams goed voor kinderen en professionals

Scholen blijken via zorgadviesteams beter in staat om problemen van kinderen vast te stellen en samen met jeugdzorg de opvang te regelen. De teams helpen verder schooluitval te voorkomen. Dat blijkt uit de resultaten van programma Intensivering Kwaliteit Zorg- en adviesteams (IKZ).

Er moet daarom één landelijk steunpunt komen voor professionals met vragen over

zorgadviesteams (ZAT). Dat vinden minister Routvoet en de staatssecretarissen Van Bijsterveldt en Dijksma. Doordat verschillende professionals in de teams slim samenwerken, kunnen de ZAT’s beter en effectiever werken.

Kwaliteit zat
De ministeries voor Jeugd en Gezin en het ministerie van OCW presenteerden de resultaten van het IKZ-programma vorige week op de conferentie ‘Onderwijs en zorg: kwaliteit zat!’ Het steunpunt moet gaan samenwerken met ondersteuningstrajecten zoals passend onderwijs, veiligheid en de Centra voor Jeugd en Gezin. Het rijk wil op die manier werken aan de ontkokering van het jeugdbeleid.

Landelijke dekking
Het kabinet streeft naar een landelijke dekking van goed functionerende ZAT’s. Nog voor de zomer informeren minister Rouvoet van Jeugd en Gezin en de staatssecretarissen Van Bijsterveldt en Dijksma de Tweede Kamer over de aanpak voor een landelijke dekking.

Onderzocht
Het IKZ-programma is uitgevoerd door het Nederlands Jeugdinstituut dat 21 locaties in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs heeft onderzocht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.