Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg- en uitvaartsector groeien door vergrijzing

De vergrijzing: het is een fenomeen waarvan jaren geleden de consequenties reeds bekend waren. Toch blijken lang niet alle sectoren hiervan problemen te ondervinden. Onder andere de zorg- en uitvaartsector kennen een periode van bloei. Ook de komende jaren zullen zij een gestage groei ondervinden ten gevolge van de zogenaamde 'vergrijzing'.

De vergrijzing als katalysator voor groei
Volgens de CBS Bevolkingsprognose zal het aantal Nederlandse 65-plussers binnen 20 jaar ongeveer 4,7 miljoen bedragen – waarna dat cijfer opnieuw zal stabiliseren. Vooral vanaf 2025 zal de groep 80-plussers een steeds belangrijker aandeel verzilveren. Het is voornamelijk in verhouding met de potentiële beroepsbevolking dat de zogenaamde ‘grijze druk’ duidelijk wordt: waar in 2012 iedere oudere nog vertegenwoordigd werd door vier potentieel werkenden, zal dat aantal in 2040 halveren.

Verzekeringen als oplossing voor toenemende schrik
Aangezien de financiële druk op het sociaal systeem steeds verder zal toenemen, staat datzelfde systeem steeds vaker onder druk. Het is geen vraag ‘of ons systeem zal aangepast worden’ om die druk op te vangen, maar het is eerder denken in termen van ‘wanneer’ en ‘hoe’. Die schrik wordt opgevangen door het afsluiten van allerhande bijkomstige verzekeringen naast de klassieke zorgverzekering. Uitvaartverzekeringen doen het bijvoorbeeld fantastisch, mede door de grote zorg naar het ‘ontlasten’ van onze nabestaanden in tijden waar financiële druk waarschijnlijk hoogtij zal vieren.
Diezelfde tendens heeft gezorgd voor een wildgroei van zogenaamde vergelijkingswebsites. Zo kun je op zo’n website je uitvaartverzekering vergelijken: welke uitvaartverzekeraar is de goedkoopste, wat biedt die verzekeraar aan en volstaat dat voor mijn uitvaart? De markt is zeer divers en er vallen heel wat prijsverschillen te noteren. Het moge alvast duidelijk zijn: een uitvaartverzekering vergelijken loont en dat zien de Nederlanders ook in. Het is nogmaals een knappe getuige van onze toegenomen bezorgdheid voor onze ‘oude dag’.

Het aantal uitvaarten zit in stijgende lijn
De vergrijzing zorgt uiteraard niet enkel en alleen voor een stijgende interesse in uitvaart- en zorgverzekeringen, maar ook gewoon in het aantal uitvaarten zelf.
In 2016 noteerden we ‘slechts’ 148.000 uitvaarten in Nederland. Er wordt verwacht dat dit cijfer jaarlijks met ongeveer 1,2% zal groeien tot het zich zal stabiliseren rond 190.000 uitvaarten in 2040. Die toenemende sterfte blijft lang niet beperkt tot de sterk vergrijsde regio’s zoals bijvoorbeeld Limburg en Zeeland, maar zal ook de grote vier (Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht) keihard treffen.
Het aantal uitvaarten zal natuurlijk recht evenredig zijn met het aantal uitvaartbedrijven. Zo noteerden we bijvoorbeeld al een toename van 80% in 2017 (ten opzichte van 2007), maar die gigantische groei heeft ook andere beweegredenen. Zo zien we bijvoorbeeld een schaalverkleining door de toenemende nood aan uitvaarten op maat en het persoonlijke contact met de uitvaartondernemer. De vraag rest natuurlijk: zal diezelfde tendens zich in de toekomst ook verder zetten of zullen verschillende uitvaartbedrijven zich versmelten tot enkele giganten die de grotere nood aan uitvaarten adequaat zullen opvangen?
De toekomst zal het uitwijzen, maar dat een en ander nog zal wijzigen op de zorg- en uitvaartmarkt: dat moge alvast duidelijk zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.