Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zomer in de zorg; de mantelzorger gaat niet op vakantie

Elk jaar komt het personeelstekort in de zorg in de zomermaanden weer in het nieuws. Niet alleen voor de cliënten heeft dat vaak vervelende gevolgen, ook mantelzorgers krijgen te maken met extra druk, ongerustheid en ‘een tandje bijzetten’. Uit een peiling van MantelzorgNL blijkt dat de helft van de mantelzorgers meer zorg moet verlenen in de zomermaanden.
mantelzorg
foto AdobeStock

‘Mijn moeder is bijna 92 jaar en ik zorg al tien jaar met liefde voor haar. In de zomer is er altijd een probleem met de zorg voor mijn moeder. Vaak komt er geen huishoudelijke hulp opdagen, dan bel ik erachteraan en heb ik geluk als er twee weken later iemand vrij is die het huis komt schoonmaken.’ Lenie Sibbelee, 61 jaar, is twaalf jaar geleden afgekeurd wegens reuma aan handen, rug en knieën. Maar in de zomer staat ze met regelmaat te stofzuigen en te wassen voor haar moeder. Want de thuiszorg komt niet.

Personeelstekort

Uit een peiling van belangenvereniging MantelzorgNL blijkt het personeelstekort – behalve voor zorgvragers – in de zomer ook van invloed is op de mantelzorgers. Van de groep mantelzorgers die voor een naaste zorgt die ook thuiszorg ontvangt, zegt bijna de helft dat al is aangekondigd door de zorgaanbieder dat er minder professionele zorg zal worden gegeven gedurende de vakantieperiode. Voor 75% van hen betekent dit dat ze zelf meer zorg moeten geven. Ook blijkt uit de peiling dat 47% van de mantelzorgers ongerust is over hoe het gaat met de zorgvrager. Voor 36% betekenen de personeelsproblemen dat de mantelzorger zelf niet met vakantie kan.

Drie of vier weken geen hulp

Lenie Sibbelee gaat al negen jaar niet meer met vakantie. ‘Ik ben bang dat er iets met mijn moeder gebeurt als ik in het buitenland zit, en dat ik dan niet op tijd terug ben. Maar het lukt sowieso niet om weg te gaan, want mijn moeder kan niet drie of vier weken zonder hulp. Ze heeft psoriasis en daarom moet er echt regelmatig gestofzuigd worden en het bed moet worden verschoond. Toen ik twee jaar geleden een kunstknie kreeg, was ik na drie weken alweer zonder krukken aan het lopen, want ik moest naar mijn moeder voor de boodschappen, voor de administratie en om naar de huisarts te gaan.’

Selecteren

Wat moeten zorgaanbieders doen in de zomerperiode? Een keer minder schoonmaken kan toch ook? Dat zou volgens Lenie Sibbelee niet eens zo’n groot probleem zijn, maar met proriasis is dat niet handig. ‘Ik denk dat zorgaanbieders goed moeten selecteren bij welke cliënten ze de schoonmaak een keer over kunnen slaan. Alles staat of valt in de zomerperiode met een goede planning van hulpkrachten. Vorig jaar had mijn moeder rond de Kerst een open wond aan haar been. Toen kreeg ik pas na twee weken hulp en moest ik twee weken lang elke dag haar wond schoonmaken en verbinden. Dat kan toch eigenlijk niet.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.