Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zes jeugdgevangenissen buiten gebruik

Zes jeugdgevangenissen gaan tijdelijk dicht. Omdat er steeds minder jongeren in de gevangenissen terechtkomen, staan ze nu voor bijna de helft leeg. Dat kost jaarlijks 100 miljoen euro. Door de inkrimping verdwijnen 1100 banen.
Zes jeugdgevangenissen buiten gebruik

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer. Het vorige kabinet wilde al drie jeugdgevangenissen tijdelijk sluiten, maar de Kamer keerde zich daar toen tegen.

Jeugdzorg
Nu zes van de zeventien jeugdgevangenissen buiten gebruik worden gesteld, blijven er achthonderd van de huidige 1200 plaatsen over. Daarnaast zijn er nog eens 150 reserveplaatsen. Met het ministerie van Volksgezondheid is gekeken naar alternatieven voor de locaties die dicht moeten. Dan gaat het om gesloten jeugdzorg en de behandeling van licht verstandelijk gehandicapten. Verder zou een locatie kunnen worden gebruikt voor het onderbrengen van alleenstaande minderjarige asielzoekers.

Jeugdcriminaliteit
Dat er minder jongeren in gevangenissen zitten, komt omdat er meer naar de gesloten jeugdzorg zijn gegaan. Deze jongeren hoorden eigenlijk niet in een jeugdgevangenis thuis. Ook werd er volgens Teeven minder ingezet op de aanpak van jeugdcriminaliteit en was er meer aandacht voor taakstraffen en elektronisch toezicht dan voor het opsluiten in een jeugdgevangenis.

Nachtdetentie
De staatssecretaris sluit de gevangenissen tijdelijk, zodat hij ze kan heropenen, als dat nodig mocht zijn. Dat kan gebeuren, omdat het nieuwe kabinet jonge boefjes harder wil aanpakken. Voor nachtdetentie zullen meer plaatsen nodig zijn. Ook zullen voorwaardelijke straffen sneller worden omgezet in celstraf.

Reclassering
Als VVD-Kamerlid kon Teeven zich niet vinden in tijdelijke sluiting van drie jeugdgevangenissen, maar hij stelt nu dat er meer tijd is geweest om te kijken of overtollig personeel elders aan de slag kan. Voor vierhonderd arbeidsplaatsen heeft hij soelaas gevonden bij onder meer de jeugdzorg en de reclassering.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/Foto: ANP/Nils van Houts

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.