Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zeeuws afkickcentrum beschuldigd van pgb-misbruik

Volgens ex-cliënten van stichting In De Vrijheid, een religieuze verslaafdenopvang in het Zeeuwse Wemeldinge, incasseert de directeur achter de rug van verslaafden om jaarlijks honderdduizenden euro's aan persoonsgebonden budget (pgb). Dat meldt de Volkskrant.
Zeeuws afkickcentrum beschuldigd van pgb-misbruik

De ex-cliënten zeggen nu naar buiten te treden omdat fraudegevoeligheid een van de redenen is waarom het kabinet fors bezuinigt op pgb’s. Een van hen verklaart: ‘Ik kan het voor mezelf niet verantwoorden dat wordt bezuinigd op gehandicaptenzorg, omdat mensen als deze directeur de boel oplichten.’

Blanco formulieren
Bewoners die willen afkicken ondertekenen blanco pgb-formulieren voor het zorgkantoor. Directeur Remko Jorritsma vult achteraf in hoeveel zorg er zou zijn geleverd en wat dat heeft gekost. Naar eigen zeggen volgt hij deze werkwijze omdat zijn cliënten ‘geen idee hebben wat de zorg kost’. ‘Als ze zien wat voor bedragen de stichting ontvangt, zouden de jongens mij zien als een geldwolf”, citeert de Volkskrant Jorritsma. ‘Voor hen is 3.000 euro per maand een gigantisch bedrag.’

Onderzoek
Voormalige werknemers hebben echter bevestigd dat in het afkickcentrum nauwelijks betaalde begeleiding is. Een woordvoerder van het zorgkantoor in Goes laat weten dat de signalen van misbruik daar bekend zijn en dat de werkwijze van In De Vrijheid wordt onderzocht.  

Wangedrag
Bij In De Vrijheid verblijven maximaal twintig verslaafde mannen. Veel van hen komen uit de Randstad. Sommige cliënten hebben een pgb verkregen op basis van een diagnose door een psychotherapeut uit Leerdam, die eind 2010 wegens wangedrag uit zijn beroep is gezet door het tuchtcollege.

Bron: Volkskrant

1 REACTIE

  1. Zorg is duur. Te weinig betaalde krachten. De locatie, bewassing, voeding, et cetera… uit ervaring weet ik dat dit soort kosten de pan uitrijzen. Geld voor personeel is er dan niet vaak. Afhankelijk van vrijwilligers die dit werk nauwelijks aankunnen, of stagiaires die ook niet competent genoeg zijn. Er zal wellicht iets aan de hand zijn daar in die Zeeuwse kliniek, maar geeft dit incident niet aan dat de Zorg voor sociaal psychiatrische cliënten hopeloos in een crisis zit? De crisis van argwaan en hoogoplopende kosten is mijn punt dan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.