Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corporaties melden vergeefs verward gedrag

Bijna alle woningcorporaties hebben te maken met overlast van mensen met verward gedrag. Negen van de 10 corporaties vraagt om hulp, maar vindt geen gehoor bij de ggz. Dat blijkt uit monitor van Aedes, vereniging van woningcorporaties.
Fotolia

Woningcorporaties krijgen vaak als eerste te maken met de problemen van verwarde mensen die zelfstandig wonen. De corporaties hebben onvoldoende mogelijkheden om op tijd in te grijpen. Er moet betere afstemming zijn met hulpverleners en de gemeente moet de regie nemen, vindt Aedes, de vereniging van woningcorporaties.

Corporatiemonitor

Uit de “Corporatiemonitor Personen met verward gedrag” blijkt dat woningcorporaties vinden dat ze onvoldoende mogelijkheden hebben om vroegtijdig in te grijpen. Ze werken samen met organisaties in de wijk: met politie (94 procent), sociaal wijkteam (78 procent), gemeenten (68 procent) en GGZ (66 procent). Maar bij complexe problemen is sterke regie nodig van de gemeente.

Zelfstandig wonen

‘Snel ingrijpen is in het belang van de bewoner én de buren’, zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder. ‘We komen liever nu langs met een zorgverlener, dan met de politie als het te laat is. We willen de wijk voor iedereen leefbaar houden. Dus nieuw kabinet, onderken dat langer zelfstandig wonen tot problemen leidt. En zorg dat alle betrokken organisaties goed kunnen samenwerken en – als de situatie daarom vraagt – informatie kunnen delen.’

Onvoldoende begeleiding

Verwaarlozing en vervuiling komen het meest voor, zo blijkt uit de Corporatiemonitor. Het aandeel corporaties dat daarmee te maken krijgt, is in de afgelopen twee jaar met 20 procent gestegen. Ook geluidsoverlast en nachtelijke overlast door bijvoorbeeld psychoses of paniekaanvallen komen vaker voor. Negen van de tien van de corporaties vindt dat er onvoldoende begeleiding is voor mensen met een GGZ-achtergrond.

Medewerker

Uit de enquête van Aedes blijkt dat 80 procent van de corporaties agressie en geweld tegen hun medewerkers ziet toenemen. Daarom wil Aedes ook onderzoeken hoe corporatiemedewerkers ondersteuning kunnen krijgen bij het herkennen van en omgaan met verward gedrag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.