Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Stemmen tegen eenzaamheid

Eenzaam achter de geraniums is dichter bij dan je denkt. De drie beste activiteiten om eenzaamheid te voorkomen zijn bekend gemaakt. Iedereen kan stemmen op de drie genomineerden voor de Nationale Eenzaamheid Prijs. Hoe kunnen professionals in Zorg en Welzijn en vrijwilligers samenwerken om sociaal isolement te keren?
Stemmen tegen eenzaamheid

Professionals, vrijwilligers en burgers kunnen hun stem uitbrengen op drie genomineerden voor de Nationale Eenzaamheidsprijs. De genomineerde projecten gaan eenzaamheid tegen, een groeiend probleem in de zorg en welzijnssector. Om die reden is een voorwaarde voor nominatie dat een zorgorganisatie of zorgprofessional betrokken is in het project.

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft onlangs 900.000 euro extra beschikbaar gesteld om eenzaamheid aan te pakken. Er is een actieplan om bestaande initiatieven tegen eenzaamheid te inventariseren en de kennis toegankelijk te maken voor gemeenten. Lees hierover meer>>

Waar kun je op stemmen?

  1. “Van huis tot thuis” van verpleeghuis Frankeland – De overgang van zelfstandig thuis wonen naar het verpleeghuis is grijpt diep in het leven van cliënt en zijn omgeving. Het is emotioneel heel zwaar. Verpleeghuis Frankeland uit Schiedam maakt met de cursus “Van huis tot thuis” werk van goede informatie en voorlichting zodat nieuwkomers elkaar leren kennen en zich eerder thuis voelen. In de cursus worden cliënten wegwijs gemaakt in de instelling en krijgen ze informatie over alle voorzieningen en welzijnsactiviteiten. Daardoor gaan ze sneller gebruik maken van de voorzieningen en nemen ze eerder deel aan activiteiten.
  2. “Wie werkt”, netwerkcoaches van Lelie Zorggroep – Kwetsbare burgers die in een sociaal isolement zitten of dreigen te raken, worden bijgestaan door een vrijwilligers netwerk van coaches. Deze vrijwilligers worden ondersteund door professionals in deskundigheid. Zij krijgen ook professionele begeleiding in intervisiebijeenkomsten. Door dit samenspel van professionals en vrijwilligers in de zorg- en welzijnssector worden eenzame burgers goed bijgestaan en wordt hun bestaande informele netwerk geactiveerd.
  3. “De vitale moestuin” – Bewoners van zorginstellingen komen letterlijk en figuurlijk in beweging met hun werk in de moestuin. Ook bezoek kan mee. De activiteit leent zich oor ontmoeting en contact, voor beweging en ontspanning. De bewoners kunnen ook meedoen aan kookworkshops om hun oogst te verwerken.

Stem mee!

Op 25 september maakt staatssecretaris Martin van Rijn tijdens het Nationaal Eenzaamheid Congres de uitverkorene bekend. De winnaar krijgt een kunstobject en 5000 euro voor het project. Je kunt zelf je stem voor een van de drie projecten uitbrengen op:

www.samentegeneenzaamheid.nl

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>

En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

1 REACTIE

  1. Aanbesteding is een uiterst grove en kostbare manier om van veel mensen met jarenlang opgebouwde deskundigheid en ervaring af te komen. Het dupeert betrokkenen (en hun klanten) die tot nu met veel inzet en betrokkenheid hun werk doen en deden. Zeker waar verwachtingen gewekt zijn dat vooral uit de bestaande werkers zou worden geselecteerd. Zo ga je niet om met degene die altijd met hart en ziel aan de publieke zaak hebben gewerkt. Wethouders hebben zelf recht op 10 jaar wachtgeld. In hoeverre heeft men zich hier aan de toezeggingen gehouden? Elke 4 jaar grote drama’s creëren heeft m.i. geen enkele toegevoegde waarde. Het duurt minstens een jaar en langer om de expertise die verloren gaat en bestaande netwerken weer opnieuw op te bouwen. Stoppen met aanbesteden lijkt me. Deskundige werkers zijn geen producten waar je zonder sociaal plan van af kunt!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.