Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetswijziging moet kaalplukken voorkomen

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil kwaliteitseisen voor bewindsvoerders, mentoren en curatoren die toezicht houden op de financiën van kwetsbare mensen. Nu is het nog niet uit te sluiten dat mensen in een afhankelijke positie worden ‘kaalgeplukt’, aldus de minister.
Wetswijziging moet kaalplukken voorkomen

Hirsch Ballin schrijft in een brief aan Alexander Pechtold (D66) en Ine Aasted Madsen-van Stiphout (CDA) dat er gewerkt wordt aan maatregelen om misbruik verder te beperken. Pechtold en zijn CDA-collega sloegen alarm naar aanleiding van het boek ‘Sterven zonder naam, schokkende onthullingen over het trieste einde van de Zangeres zonder Naam’.

Geriatrisch
In dit boek wordt het trieste levenseinde van de Zangeres omschreven. Zij stierf op een gesloten afdeling van een geriatrisch verpleeghuis, waar ze volgens journalist Ben Holthuis tegen haar wil zat. Ze verloor de regie over alles, staat in het boek. Testamenten en spaarbankboekjes zouden zijn verdwenen.

Familie

Volgens Hirsch Ballin verricht een bewindvoerder voor iemand als de Zangeres zijn werkzaamheden onder controle van de kantonrechter. Er ligt er inmiddels een conceptwetsvoorstel om de eisen aan bewindvoerders die geen familie zijn te verscherpen. Nu kan een kantonrechter nog vrijwel iedere meerderjarige tot toezichthouder benoemen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Herman Pierterse

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.