Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkgroep: ‘Jeugd-ggz onder verantwoordelijkheid gemeenten’

Als de jeugd-ggz niet onder de gemeenten komt, zal de versnippering in de jeugdzorg blijven bestaan. Dat constateert de parlementaire werkgroep Jeugdzorg.
Werkgroep: ‘Jeugd-ggz onder verantwoordelijkheid gemeenten’

De werkgroep vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet de psychische hulp aan jongeren autonoom wil houden. Daardoor kan deze sector langs de jeugdzorg heen blijven werken. Door gebrek aan samenwerking in de jeugdhulp ontberen kinderen vaak adequate en tijdige hulp.

Onderzoek
Dat zeggen twee werkgroepleden in het dagblad NRC. De parlementaire werkgroep van de Tweede Kamer deed afgelopen maanden onderzoek naar de hardnekkige problemen in de jeugdzorg. De werkgroepleden komen uit alle politieke partijen en presenteren hun eindrapport in mei.

Doorbreken
De keuze van minister Rouvoet voor vroege hulp dicht bij jongeren en gezinnen, steunt de werkgroep unaniem, zegt Kamerlid Dijsselbloem (PvdA) in het NRC. ‘Maar Rouvoet doorbreekt de verkokering niet. Hij laat de jeugd-ggz helemaal buiten schot. De werkgroep vindt dat de psychische hulp ook onder gemeentelijke verantwoordelijkheid moet komen.’

Dwingen
Volgens Kamerlid Van Toorenburg (CDA) kunnen gemeenten de jeugd-ggz dwingen niet alleen naar het probleemkind te kijken, maar ook naar zijn gezinssituatie. Anders dan het kabinet vindt de werkgroep verder dat de jeugdbescherming en jeugdreclassering geen gemeentelijke maar een rijksverantwoordelijkheid moeten zijn.

Complex
De gedwongen jeugdhulpverlening is nu een taak van de provincie. De werkgroep vindt het kabinetsvoorstel hierover te complex. Het kabinet wil dat gemeenten deze gedwongen hulp financieren, maar de uitvoering ervan mag niet door de Centra voor Jeugd en Gezin worden gedaan. Het kabinet wil het CJG laagdrempelig houden door vrijwillige en gedwongen hulpverlening te scheiden.

Lees ook: Provincies moeten jeugdzorg overgeven aan gemeenten

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: NRC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.