Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeugdzorgwerkgevers moeten vragen om extra geld

Vakbonden FNV, CNV en FBZ eisen dat de jeugdzorg werkgevers concrete actie ondernemen om meer geld voor de sector te krijgen. Dat schreven ze vandaag in hun waarschuwingsbrief. De onderhandelingen over de nieuwe cao liepen afgelopen maand spaak omdat de werkgever door bezuinigingen geen loonsverhoging kan beloven.

Branchevereniging Jeugdzorg Nederland opende 5 februari de cao-onderhandelingen met de mededeling dat er dit jaar weinig tot geen ruimte is om de lonen structureel te verhogen. Daarna waren werknemers en werkgevers snel uitgepraat. Vandaag komen de vakbonden FNV, CNV en FBZ met een waarschuwingsbrief: “Jeugdzorg Nederland moet uiterlijk 19 maart een aanvalsplan opleveren om geld vrij te maken voor een nieuwe cao Jeugdzorg.”

Gemeenten en overheid betalen te weinig

De reden die Jeugdzorg Nederland geeft voor het gebrek aan onderhandelingsruimte is dat er niet genoeg geld komt vanuit gemeenten en Rijksoverheid om de lonen te verhogen. De huidige cao loopt 1 april af. Als er geen nieuwe cao komt, blijft de oude cao van kracht. Dat betekent dat de lonen niet omhoog gaan.

Onaantrekkelijk

FNV, CNV en FBZ eisen dat Jeugdzorg Nederland duidelijk maakt hoe ze de onderhandelingen met gemeenten en het rijk kracht gaan bijzetten. Ze geven Jeugdzorg Nederland tot 19 maart om met concrete plannen te komen. Zonder hogere lonen en zonder gunstige cao worden de problemen in de sector alleen maar groter, stellen de vakbonden. Dit is hoognodig omdat werknemers uit de sector weglopen, de werkdruk steeds hoger wordt, mensen uitvallen en er met een onaantrekkelijke cao geen nieuwe werknemers aangetrokken zullen worden.

Actie

De vakbonden zelf voeren al maanden actie voor meer geld. ‘Terecht’, zegt Eva de Vroome van Jeugdzorg Nederland. ‘Er is ook te weinig geld in de sector. Dat zeggen wij ook al langer. Wij willen werknemers ook goede lonen bieden voor het belangrijke werk dat ze doen. De onderhandelaren van beraden zich op een reactie.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.