Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werk in gehandicaptenzorg is gezonder geworden

De werkomstandigheden in de gehandicaptenzorg zijn flink verbeterd. Bij 40 procent van de instellingen was dit jaar sprake van overtredingen. In 2004 was dit nog aanzienlijk meer: 60 procent. Dat constateert de Arbeidsinspectie na controles bij 137 instellingen.
Werk in gehandicaptenzorg is gezonder geworden

Bij 22 procent van de instellingen is de situatie matig tot slecht, bij 18 procent is ruimte voor verdere verbetering, bij 60 procent is alles in orde. De lichamelijke belasting van verzorgenden is vooral sterk verminderd door voorlichting en aanschaf van (til)hulpmiddelen.

Agressie
De meeste overtredingen hebben betrekking op agressie en geweld. Het merendeel van de medewerkers wordt geregeld lastiggevallen door bewoners of patiënten. Werknemers vinden vaak dat dit ‘erbij hoort’. Een knelpunt is dat alarmsystemen niet altijd goed werken, vooral in oude gebouwen.

Calamiteiten
Verder concludeert de Arbeidsinspectie dat instellingen voor gehandicaptenzorg vaker ontruimingsoefeningen moeten houden. Vaak hebben zij wel plannen voor calamiteiten, maar of ze in de praktijk werken is nooit getoetst.

Instructie
Ook de bescherming tegen besmetting met infectieziekten laat nog te wensen over. Bijvoorbeeld bij bloed afnemen en wondverzorging bestaat het risico op besmetting met hiv of hepatitis. In een aantal gevallen hebben instellingen wel beleid, maar is dit nog niet doorgedrongen tot de werkvloer. Er is meer voorlichting en instructie nodig om medewerkers te laten zien hoe ze veilig kunnen werken.

De Arbeidsinspectie concludeert dat de gehandicaptensector op de goede weg is en overlegt nu met de branche om te kijken welke maatregelen ze gaan nemen om de naleving van de regels verder te verbeteren. (SZW)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.