Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Week zonder Geweld: ‘Huiselijk geweld beter bespreekbaar maken’

Zeventigduizend mensen, voornamelijk vrouwen, doen ieder jaar in Nederland aangifte van huiselijk geweld. Zestig tot tachtig vrouwen per jaar overlijden zelfs aan de gevolgen van huiselijk geweld. Vermoedelijk hebben nog veel meer vrouwen te maken met geweld, maar durven ze geen aangifte te doen.
Week zonder Geweld: 'Huiselijk geweld beter bespreekbaar maken'

Tijdens de Week Zonder Geweld, die donderdag begint, wordt onder meer door de We Can-campagne aandacht gevraagd voor dit probleem. Donderdag is tevens de Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen van de Verenigde Naties.

Bewustwording
Het voornaamste doel van de campagne is ‘bewustwording’. ‘Veel vrouwen schamen zich ervoor als ze mishandeld worden. En als iemand vermoedt dat een vrouw in de omgeving te maken heeft met huiselijk geweld, durven ze daar niet over te praten’, aldus een woordvoerster van de campagne. Als huiselijk geweld beter bespreekbaar is, kan het probleem een stuk minder worden, vermoedt zij.

45 organisaties
Meer dan 45 organisaties, zoals Oxfam Novib, FNV Vrouwenbond en Movisie, werken samen tijdens de Week Zonder Geweld. Door het hele land zijn discussiebijeenkomsten en andere manifestaties om het probleem meer onder de aandacht te brengen.

We Can-campagne
De We Can-campagne is actief in onder meer India, Sri Lanka, Nepal, Pakistan, Afghanistan, Canada, Kenia, Congo, Burundi en Nederland. De naam van de actie is afgeleid van de slagzin ‘We can end all violence against women’. Voor de campagne zijn wereldwijd zo’n drie miljoen mensen actief, die changemakers worden genoemd.

Lees ook: ‘Een op de vier vrouwen krijgt ooit te maken met geweld’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/ foto: cadat.wordpress.com/2010/06/08/changemaker-astrid-kuiper/

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.