Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Week van de Jeugdzorg: ‘Nog altijd schotten tussen instellingen’

De jeugdzorg stond deze week eens in een positief daglicht. In plaats van het geldgebrek, de caseloads en de gouden handdrukken ging het in de Week van de Jeugdzorg 2008 over wat de sector wel allemaal doet en kan. Willemien Vroegindeweij, burgemeester van Bolsward, liep een dagdeel stage bij het Leger des Heils en gedeputeerde Sascha Baggerman vraagt aandacht voor parttime pleegouderschap.
Week van de Jeugdzorg: 'Nog altijd schotten tussen instellingen'

Door Alexandra Sweers – Gedeputeerde Sascha Baggerman van de provincie Noord-Holland is blij met de positieve aandacht die de jeugdzorg deze week krijgt. ‘Ik wilde zelf het accent leggen op pleegouders. Ik heb maandag in Alkmaar alle pleegouders van Noord-Holland een pluim gegeven. Dat is een bon die ze kunnen inruilen voor bijvoorbeeld een dagje naar een pretpark.’ (Foto: Sascha Baggerman stelt zichzelf voor)

Fiets
Baggerman noemt de pleegzorg de goedkoopste en niettemin een van de beste vormen van zorg in Nederland. ‘Helaas schrikken potentiële pleegouders vaak terug voor de financiële consequenties zoals de aanschaf van een fiets of de rekening van de orthodontist. Die kosten zijn in principe voor de biologische ouders, maar soms zijn deze niet bereikbaar.’

Argument
Op dit moment is de provincie Noord-Holland bezig met een noodfonds voor dit soort kosten. Baggerman: ‘Geld mag geen argument zijn om geen pleegouder te worden. Pleegzorg heeft daarom prioriteit binnen ons beleid en krijgt ook extra gelden. Wat mij betreft moeten kinderen die zorg nodig hebben zo min mogelijk in instellingen zitten en zoveel mogelijk bij pleegouders.’

Voor ouders die pleegzorg nog een te grote stap vinden wil de gedeputeerde pleegouderschap in het weekendstimuleren. Om de biologische ouders een weekend te ontlasten of om kinderen uit de jeugdzorg een keer mee naar de dierentuin te nemen, aldus Baggerman.

Leger des Heils
Burgemeester Willemien Vroegindeweij keek een dagdeel mee in de keuken van het Leger des Heils. ‘Er bleek een aparte stichting van het Leger te zijn waar pleegzorg, reclassering en begeleiding voor gezinnen onder valt. Wist u dat? Ik niet hoor! Ik heb daar bij gesprekken gezeten waarbij de gezinsvoogd een casus bespreekt met deskundigen.’

Begrip
De Friese burgemeester heeft jeugdzorg niet in haar portefeuille. ‘Ik houd me bezig met orde en veiligheid. Inhoudelijk heb ik niet direct met jeugdzorg te maken. Dit was een mooie kans om te zien hoe jeugdzorg werkt in de praktijk.’ Vroegindeweij vindt dat door deze activiteiten er meer begrip ontstaat voor de problematiek in de gemeente en dat de communicatie tussen beleidsmakers en de praktijk zo verbetert.

Schotten
Vroegindeweij heeft na haar ‘stage’ wel een paar punten van aandacht. ‘Primair gaat het erom kinderen een veilige en beschermde leefomgeving te bieden. Wat ik wel merkte is dat er een aantal schotten bestaan tussen instellingen. Bepaalde instanties mogen geen, of zijn niet bereid, informatie over bijvoorbeeld ouders uit te wisselen. Dit zou het werk voor de hulpverleners wel makkelijker maken.’ De burgemeester gaat niet over de wet- en regelgeving, maar heeft deze punten wel meegegeven aan de gedeputeerde.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.