Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wajongers met autisme succesvol aan het werk

Wajongers met autisme blijven beter aan het werk als hun werkpakket is aangepast, zij goede begeleiding krijgen en als werkgever en collega’s bekend zijn met autisme. Dat blijkt uit onderzoek van het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC).
Wajongers met autisme succesvol aan het werk

Wajongers nemen een kwetsbare positie in. Vaak hebben ze geen werkervaring omdat ze al met beperkingen kampen voordat ze de arbeidsmarkt betreden. Een behoorlijk aantal Wajongers (circa 8%) heeft een autismeapectrumstoornis (ASS). Mensen met ASS hebben vaak beperkingen ten aanzien van werk. Bijvoorbeeld omdat zij minder flexibel zijn of moeite hebben met zelfstandig werken. Ook maken ze moeilijker contact met andere mensen.

Duurzaam
Ongeveer 33 procent van de Wajongers met ASS werkt. Om ervoor te zorgen dat meer jongeren uit deze doelgroep duurzaam aan het werk komt, is inzicht nodig in de succesfactoren. Daarom heeft het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum een eerste onderzoek laten doen onder een twintigtal Wajongers en hun werkgevers. Een consultatieronde met experts en een literatuurstudie maken deel uit van het onderzoek.

Stressvolle situaties
Bij de onderzochte Wajongers spelen meerdere succesfactoren een rol. Aanpassing van het werkpakket is belangrijk, zodat deze jongeren zo min mogelijk te maken krijgen met onverwachte en stressvolle situaties of taken waarin zij veel moeten communiceren. Ook hebben ze goede begeleiding nodig op het werk door een professionele jobcoach. Deze moet contact onderhouden met zowel de werkgever als het sociale netwerk van de Wajonger. Soms vraagt dat intensieve begeleiding, zeker bij aanvang van het arbeidscontract.

Begrip
Eveneens van belang is dat de werkgever en de collega’s kennis hebben over autisme. Dat leidt namelijk tot meer begrip en ondersteuning. Ook is voor de werkgever loondispensatie nodig: die betaalt dan het ene deel van het salaris, en UWV het andere. Deze financiële prikkel is belangrijk voor werkgevers om Wajongers met ASS aan het werk te houden.

Parttime
Voor Wajongers met ASS zelf blijkt parttime in plaats van fulltime werken een succesfactor. Zij hielden het werk daardoor langer vol. De onderzochte jongeren die duurzaam aan het werk bleven, zijn vaker zelfstandiger, initiatiefrijker en kunnen redelijk met stress omgaan. Ook hebben zij veelal geen andere aandoening (comorbiditeit).
 
Vier regio’s
Titel van het onderzoeksrapport is Voorspellende factoren voor arbeidsparticipatie van Wajongers met Autisme Spectrum Stoornis. Het onderzoek is uitgevoerd door de divisie Sociaal Medische Zaken van UWV in samenwerking met UMC Groningen. Gezien de kleinschaligheid van het onderzoek zijn er geen beleidsmatige consequenties aan te verbinden. Het AKC zal daarom samen met UWV en UMC Groningen vervolgonderzoek doen in vier regio’s van UWV.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.