Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wajong Kennisbus toert door vier steden

De zogeheten Wajong Kennisbus toert dinsdag door Rotterdam en omgeving. De bedoeling van de trip is lokale partijen bij elkaar te brengen en zo oplossingen te vinden voor de knelpunten die jonggehandicapten ondervinden bij het zoeken naar een baan. Na Rotterdam komen Dordrecht, Utrecht en Gouda aan de beurt.
Wajong Kennisbus toert door vier steden

Onder de Wet Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten) vallen jongeren die niet voor een WAO-uitkering in aanmerking komen, omdat ze geen arbeidsverleden hebben. Onder de oude wet lag de nadruk veel meer op het verkrijgen van een uitkering. In de nieuwe, die op 1 januari is ingegaan, gaat het erom jongeren aan het werk te helpen en te houden.

Schoen

Op dat punt wringt de schoen. Jongeren met een beperking komen moeilijk aan het werk. Ook werk houden is soms een probleem. Een op de drie zogenoemde Wajongers verliest binnen een jaar weer zijn of haar werk. Bovendien komen er steeds meer Wajongers, mogelijk stijgt het aantal dit jaar tot boven de 200.000.

Duidelijk beeld

Werkgevers hebben geen duidelijk beeld van wat Wajongers kunnen. In de Wajong Kennisbus kan dat veranderen. Vertegenwoordigers van het UWV, bedrijfsleven, onderwijs, brancheverenigingen, de landelijk en lokale overheid en de politiek praten onderweg met de Wajongers en met elkaar.

Vergoeding
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een folder met adviezen over de Wajong gemaakt voor midden- en kleinbedrijven zodat die kunnen kijken of zij jonggehandicapten een baan kunnen bieden. Een re-integratiebedrijf helpt de werkgevers daarbij. Het bedrijf kan daarvoor een vergoeding tot maximaal 2500 euro van het departement krijgen.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid betaalt de Kennisbus. Het gezelschap bezoekt in elke stad twee (leerwerk-)bedrijven.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.