Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WAJAW wint Hein Roethofprijs

Het preventieproject 'Wajaw' heeft de Hein Roethofprijs 2013 gewonnen. Volgens de jury weet het project op een succesvolle manier de maatschappelijke uitval van jongeren te voorkomen en overlast in Rotterdamse wijken terug te dringen. De winnaars hebben een beeldje gekregen en 20.000 euro voor hun project.
WAJAW wint Hein Roethofprijs
Foto: Twitter/@TilburgVeilig

De Hein Roethofprijs is in 1986 ingesteld door het ministerie van Justitie en wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen of sociale veiligheid te bevorderen. Wajaw (jongerentaal voor ‘wow’) is gekozen uit vijf genomineerde projecten.

Marokkaanse jongeren

Sinds jaren is er in Rotterdam sprake van een groep risicojongeren veelal van Marokkaanse origine. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud die maatschappelijk dreigen uit te vallen en zorgen voor overlast in een aantal Rotterdamse wijken. Wajaw ontwikkelde een training voor deze groep jongeren, gericht op een aantal problemen zoals vroegtijdig schoolverlaten, criminaliteit, agressiviteit en radicalisering.

Buurtfeest

De jongeren beloven de gehele training te doorlopen, actief deel te nemen en zich te houden aan de regels van de trainer. De jongeren ondertekenen daarvoor een contract. Zij gaan in minimaal 12 bijeenkomsten aan de slag om nieuwe vaardigheden aan te leren. De jongeren worden door de trainers geprikkeld om erop uit te gaan in de stad. Zij wonen bijvoorbeeld de dodenherdenking op 4 mei bij en krijgen gastlessen van onder meer een Rotterdamse rabbijn. Als afsluiting van de training organiseren zij een buurtfeest om concreet iets bij te dragen aan de leefbaarheid in de wijk.

Samenleving

De effecten van Wajaw zijn aansprekend. De trainers merken dat de beeldvorming en houding in het algemeen bij vrijwel alle deelnemers in positieve zin is verbeterd. De jongeren hebben meer belangstelling voor wat er in de samenleving gebeurt en willen hier een bijdrage aan leveren. Zij krijgen inzicht in het belang van onderwijs en kunnen beter reflecteren op eigen gedrag en zaken die in de samenleving spelen meer relativeren. Ook is bij de meeste deelnemers een duidelijk zichtbare positieve verandering in gedrag waarneembaar. De betrokken partijen in de wijken zijn ook positief over de training.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.