Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachttijd pleegzorg ondanks groei pleeggezinnen

De Pleegzorg heeft het afgelopen jaar 3140 nieuwe pleegouders ingeschreven. Het aantal pleegkinderen is nog sneller gegroeid. Januari 2008 was de wachtlijst voor ruim 963 kinderen langer dan 9 weken.
Wachttijd pleegzorg ondanks groei pleeggezinnen

De groei van de pleegzorg blijft achter bij de toegenomen vraag. Dat blijkt uit de Factsheet Pleegzorg 2007 van Pleegzorg Nederland. De pleegzorgcapaciteit is afgelopen jaar met 176 plaatsen uitgebreid en de verblijfsduur van kinderen bij pleegouders is toegenomen.

Specifiek
Hierdoor is de wachtlijst toegenomen tot 963 kinderen, die op 31 december 2007 langer dan negen weken wachtten op een plaatsing bij pleegouders. De specifieke behoeften en wensen van de kinderen op de wachtlijst sluiten veelal niet aan bij de mogelijkheden van de aspirant pleegouders. Het overgrote deel van deze kinderen krijgt wel overbruggingshulp of vervangende zorg.

‘Hart met ruimte’
De campagne ‘Wij zoeken nog een hart met wat ruimte’ blijkt nog steeds succesvol. De pleegzorg¬instellingen hebben het afgelopen jaar 3.140 nieuwe pleegouders ingeschreven. ‘Het is indrukwekkend dat de maatschappelijke betrokkenheid zo groot is dat een grote groep mensen bereid is voor een kind van een ander te zorgen. Hierdoor lukt het ons om ieder jaar meer pleegkinderen te helpen’, aldus Ans van de Maat, woordvoerder van Pleegzorg Nederland.

Cursussen
Een groot deel van de nieuwe pleeggezinnen kon direct worden ingezet voor de opvang van pleegkinderen. Aan het eind van het jaar waren nog eens 750 pleeggezinnen via cursussen klaar om pleegkinderen op te vangen.

Crisisopvang
Op 1 januari 2007 verbleven in Nederland 12.853 kinderen bij pleegouders. In 2006 zijn 7.738 nieuwe plaatsingen bij pleegouders gerealiseerd. Een kwart van de plaatsingen betreft crisisopvang. Bij crisisopvang is ruim de helft van de kinderen onder de vijf jaar. Het blijkt steeds moeilijker te zijn om jonge kinderen vanuit de crisisopvang door te plaatsen naar een pleeggezin voor langer verblijf.

Werving en screening
Pleegzorg Nederland is een samenwerkingsverband van de 28 (regionale) pleegzorginstellingen. Deze instellingen zijn verantwoordelijk voor de werving en screening van pleegouders, de bemiddeling en plaatsing van pleegkinderen en de begeleiding van pleeggezinnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.