Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachtsysteem bij jeugdzorg omgedraaid

Provincies en stadsregio’s gaan ervan uit dat een kind altijd langer dan 9 weken kan wachten op jeugdzorg, tenzij er een crisissituatie is. Het systeem van verantwoord wachten op jeugdzorg wordt daarbij omgekeerd, waardoor bijna 3000 kinderen ‘verantwoord’ langer wachten dan is afgesproken. Dat stellen verschillende regionale Rekenkamers, die het systeem onderzochten.
Wachtsysteem bij jeugdzorg omgedraaid

Sinds 2010 mogen kinderen bij uitzondering langer dan de maximale 9 weken wachten op zorg, als Bureau Jeugdzorg vaststelt dat het geen kwaad kan. ‘Het systeem wordt nu omgekeerd’, meent een woordvoerder van de Randstedelijke Rekenkamer. ‘Er wordt gesteld dat elk kind verantwoord wacht, tenzij er een crisis is.’ Naar kinderen die niet de juiste zorg krijgen, is niet gekeken of zij verantwoord op een wachtlijst te staan. Van slechts zes kinderen is vastgesteld dat ze daadwerkelijk te lang wachten.

Urgentie
De Rekenkamers adviseren naar aanleiding van hun rapport ‘(On)verantwoord wachten op jeugdzorg’ om de urgentie als maatstaf te houden voor de snelheid van de zorgverlening en om ook gevallen die al enige vorm van zorg krijgen, onder de loep te nemen. Zo kan de politiek een beter beeld krijgen van de problemen binnen de jeugdzorg en worden de wachtlijsten korter.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.