Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachtlijst jeugdzorg weg met 180 miljoen

Provincies zijn met minister Rouvoet overeengekomen respectievelijk 94 miljoen en 89 miljoen euro extra te investeren in de jeugdzorg. De wachtlijst in de jeugdzorg stijgt weer naar 4000 kinderen. Zorgaanbieders kunnen de wachtlijsten nu defintief aanpakken. MOgroep: 'Dit geld is structureel.' De drie grootstedelijke regio's haken af.
Wachtlijst jeugdzorg weg met 180 miljoen

Door Carolien Stam – Met het extra geld voor de jeugdzorg kan ook op lange termijn meer hulp aan meer kinderen worden gegeven. ‘Dit extra geld voor de jeugdzorg is structureel,’ zegt Jos Andriessen, woordvoerder van de MOgroep. ‘Dat is een essentieel verschil met het incidentele extra geld van de afgelopen twee jaar. Daarmee kun je slechts tijdelijk meer hulp bieden en groeien de wachtlijsten weer als het geld op is.’

Afspraken

Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin heeft afgelopen week afspraken met de provincies gemaakt over extra investeringen in de jeugdzorg. De provincies investeren 94 miljoen, waarvan 72 miljoen uit eigen middelen. Het rijk doet daar nog 89 miljoen bij.

Niet meewerken
De wethouders van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, de drie grootstedelijke regio’s, hebben in een brief aan de minister laten weten niet mee te werken. Zij zeggen dat ze de financiering van de extra jeugdzorg niet uit eigen middelen kunnen halen. ‘Wij zijn afhankelijk van de doeluitkering van uw ministerie en kunnen niet eigen middelen inzetten, zoals de Provincies die over eigen belastingmiddelen beschikken en uit het Provinciefonds kunnen putten.’

Efficiencykorting
Behalve de investeringen van rijk en provincies moet nog 22 Miljoen euro worden verkregen door een efficiencykorting bij de aanbieders van jeugdzorg. Minister Rouvoet heeft eerder al duidelijk gemaakt dat er iets moet worden gedaan aan de bureaucratie.

Teller weer op 4000
De afspraken tussen provincies en Rouvoet zijn gemaakt nadat de wachtlijsten dit jaar eerst een lichte daling en vervolgens weer een stijging lieten zien. In oktober 2007 stond de teller op 4100 kinderen die langer dan 9 weken op hulp moesten wachten. In april van dit jaar was dat aantal gezakt naar 3600. Uit een korte rondgang van het NOS Journaal onder de provincies blijkt dat er inmiddels weer sprake is van een stijging van 10 procent ten opzichte van april. Dat zou het aantal wachtende kinderen weer op 4000 brengen.

Extra geld
Al in 2006 trok toenmalig staatssecretaris Clemence Ross-van Dorp 100 miljoen extra uit ter bestrijding van de wachtlijsten in de jeugdzorg. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin heeft daar het afgelopen jaar nog eens 40 miljoen en later nog 30 miljoen bijgedaan.

Golfbeweging
Het ging echter steeds om incidenteel geld, heeft brancheorganisatie MOgroep steeds benadrukt. Woordvoerder Jos Andriessen: ‘Daarmee krijg je een constante golfbeweging in de wachtlijsten. Kinderen kunnen met het incidentele geld even worden geholpen. Maar is het geld op, dan loopt ook de wachtlijst op. Bovendien hebben we te maken met een constante groei van de vraag naar hulp van kinderen en ouders.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.