Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wachtlijst jeugdzorg Amsterdam niet helemaal weg

Het lukt Amsterdam niet om de wachtlijsten in de jeugdzorg voor eind dit jaar helemaal weg te werken. Dat schreef wethouder Lodewijk Asscher (PvdA, jeugdzaken) dinsdag in een brief aan minister Rouvoet (Jeugd en Gezin).
Wachtlijst jeugdzorg Amsterdam niet helemaal weg

Wel zal het aantal kinderen dat in de stadsregio Amsterdam langer dan negen weken moet wachten op zorg per 1 januari waarschijnlijk al veel lager zijn dan in juli 2009. Toen wachtten nog ruim zeshonderd kinderen op de juiste zorg. Eind dit jaar zijn dat er maximaal 225, zo schrijft Asscher. Dat de wachtlijsten niet helemaal weg zijn, komt volgens de wethouder vooral doordat meer kinderen dan verwacht in aanmerking komen voor jeugdzorg.

Ingrijpen
Rouvoet waarschuwde vorige maand dat hij zou ingrijpen bij de jeugdzorg in Amsterdam en Rotterdam als de wachtlijsten niet voor 1 januari 2010 helemaal weg zouden zijn. Rotterdam lukt het evenmin om de wachtlijsten helemaal weg te werken. Eind september liet wethouder Peter Lamers (CDA, jeugd, gezin, onderwijs en sport) Rouvoet weten dat er in de Maasstad nog 176 kinderen op stonden. De meesten hebben gedragsproblemen.

Andere regio
Mogelijk kan Amsterdam de wachtlijst voor jongeren die 24-uurs begeleiding nodig hebben voor januari nog verder terugbrengen door een project met Begeleid Wonen. Daaraan kunnen maximaal zestig jongeren meedoen. In totaal staan 109 jongeren op de wachtlijst voor 24-uurszorg. Daarnaast wil Asscher met Rouvoet nagaan of het mogelijk is om jongeren die begin 2010 nog op een wachtlijst staan in een andere regio jeugdzorg aan te bieden. Asscher verwacht ‘met enige terughoudendheid’ dat de wachtlijst op 1 januari lager zal uitvallen dan de geschatte 225.

Wegwerken
Volgens Asscher zijn de prestaties van Amsterdam in de tweede helft van 2009 conform de afspraak met Rouvoet. ‘Dat dit niet leidt tot het geheel wegwerken van de wachtlijsten betreur ik met u, maar is niet onrealistisch gezien de feiten.’ Asscher schrijft verder dat hij zich niet herkent in het beeld dat Rouvoet in september schetste, namelijk dat Amsterdam niet genoeg zou doen om de wachtlijsten weg te werken. ‘Als wethouder plaats ik het belang van de kinderen voorop. Natuurlijk heb ik mij uw opmerking wel aangetrokken.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.