Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waar ligt de grens voor vrijwilligers?

Bij de LosserHof, een woon- en werkgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking in Twente is het huifbedrijden een populaire activiteit. De cliënt ligt in bedconstructie over de ruggen van twee pony's. Een professional en twee vrijwilligers helpen daarbij. Soms leggen de vrijwilligers de cliënten in de tillift. De vraag is of dat mag.
Waar ligt de grens voor vrijwilligers?
Foto: De Twentse Zorgcentra

Op de boerderij werken naast activiteitenbegeleiders zo’n 35 vrijwilligers. Zij verrichten werkzaamheden als houthakken, dierenverzorging, stallen uitmesten en ondersteunen bij activiteiten zoals huifbedrijden. De insteek is dat vrijwilligers niet de taken overnemen van beroepskrachten, maar in de praktijk is soms lastig aan te geven waar die grens ligt, meent coördinator Ada Weelink.

Grenzen

De organisatie, onderdeel van De Twentse Zorgcentra, wil daarom nadenken over de grenzen die ze stelt aan de taken van vrijwilligers. Zowel binnen de zorg als de dagbesteding. De organisatie doet dat met het landelijke project ‘Zorg Beter met Vrijwilligers – Fase 2’.Veiligheid


De wet stelt geen grenzen aan de taken van vrijwilligers, maar wel aan de kwaliteit en veiligheid van de uitvoering van die taken. Iemand moet over de juiste kennis en vaardigheden beschikken. Bij de LosserHof mogen sommige vrijwilligers risicovolle handelingen uitvoeren. Zij het alleen onder zeer strikte voorwaarden. De ene vrijwilliger mag een cliënt wel in de tillift helpen, de andere niet. De teamleider beoordeelt dit per vrijwilliger en per handeling.

Lees meer over de grenzen van vrijwilligerswerk in het artikel van Femke van den Berg in maandblad Activiteitensector maart 2013.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.