Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS-subsidie voor Eindhovense aanpak meisjesbesnijdenis

De gemeente Eindhoven krijgt 186.000 euro van het ministerie van VWS om meisjesbesnijdenis te voorkomen. De GGD in die stad wil genitale verminking bij vrouwen aanpakken door middel van goede voorlichting en door samen te werken met andere instanties.
VWS-subsidie voor Eindhovense aanpak meisjesbesnijdenis

In Eindhoven wonen ongeveer vijfhonderd meisjes uit Somalië, Egypte en Nigeria die het risico lopen te worden besneden, aldus de gemeente. Het gaat vooral om islamitische meisjes tussen nul en negentien jaar oud.

Schattingen
Vrouwelijke genitale verminking, ook wel meisjesbesnijdenis genoemd, is wettelijk verboden. Volgens schattingen worden desondanks jaarlijks in Nederland ongeveer vijftig meisjes besneden.

SamenwerkingDe

GGD Eindhoven

wil de besnijdenis aanpakken door de signalering te verbeteren en door gerichte voorlichting te geven. Dat gebeurt in samenwerking met

Pharos

het landelijke kenniscentrum voor vluchtelingen en gezondheid, en zelforganisaties. Een centrale rol is weggelegd voor de artsen en verpleegkundigen in de jeugdgezondheidszorg.

Preventie
Deskundigheidsbevordering krijgt dan ook extra aandacht. Ook wordt samenwerking gezocht met andere partners die een rol kunnen spelen in de preventie of signalering van meisjesbesnijdenis. Het gaat onder andere om vertegenwoordigers van de betrokken etnische groepen, zelforganisaties, vluchtelingenwerk, meldpunt huiselijk geweld, gynaecologen en verloskundigen.

Startconferentie
In september wordt een startconferentie gehouden waarvoor alle ketenpartners en zelforganisaties worden uitgenodigd. Het beschikbare geld is een deel van de drie miljoen euro die het kabinet uittrekt. Het geld is verdeeld over de zes grootste steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Tilburg en Eindhoven), naar het aantal meisjes in de risicogroep.

Links:

‘Preventie versus repressie bij meisjesbesnijdenis: Eerst dialoog, dan aangifte’

, in: Zorg+Welzijn 9 maart 2005. Persbericht

‘GGD Eindhoven pakt meisjesbesnijdenis aan’

Stichting Pharos,

Preventie vrouwelijke genitale verminking, Meerjarenprogramma 2006-2009

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.