Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VVD: ‘Alleen sociaal vangnet bij tegenprestatie’

De bijstand, de Wajong-uitkering en de sociale werkplaatsen moeten samen één regeling vormen: de Participatiewet. Dat meldt de VVD in het plan dat zij woensdag presenteerde. ‘Thuiszitten is geen optie meer’, aldus de partij.
VVD: ‘Alleen sociaal vangnet bij tegenprestatie’

Met de komst van de nieuwe regeling zouden werklozen alleen nog een beroep kunnen doen op het‘sociale vangnet’ als zij hiervoor een tegenprestatie verrichten. Daarbij worden personen met een handicap (deels) ontzien. Tweede Kamerlid Stef Blok vindt dat een 28-jarige die aanklopt voor bijstand, verplicht kan worden naar vermogen te helpen bij de gemeentereiniging.

Opheffing UWV
De liberale partij noemt de manier waarop het kabinet de problemen rondom de wachtlijsten voor sociale werkplaatsen en het toenemende beroep op de Wajong-uitkering aanpakt ‘halfslachtig’. Volgens de partij kan het uitkeringsinstituut UWV opgeheven worden en kunnen gemeenten veel taken overnemen. Ook houden ze vast aan de overtuiging dat jongeren tot 27 jaar geen recht hebben op een uitkering, tenzij ze arbeidsongeschikt zijn.

Verslechtering
De Participatiewet is vooral een verslechtering ten opzichte van wat mensen nu verdienen in de sociale werkplaatsen. Daar kan het inkomen oplopen tot 130 procent van het minimumloon. De VVD wil dat terugbrengen naar 75 procent. De Eerste Kamer buigt zich dit najaar nog over een nieuwe Wajong-regeling die Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) per 1 januari 2010 wil laten ingaan.

Stimuleren
Het kabinet wil mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn meer stimuleren om zoveel mogelijk te gaan werken. Nu worden veel Wajongers volgens de minister op hun achttiende ten onrechte volledig afgekeurd voor de arbeidsmarkt en tot hun ‘pensionering’ afhankelijk gemaakt van een uitkering.

Campagne
Donderdag start een landelijke campagne om bedrijven en burgers bewust te maken dat Wajongers vaak meer kunnen dan wordt gedacht. Gehandicapte scholieren worden deze maand via hun docenten en begeleiders uitgenodigd mee te werken aan de campagne. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wil jongeren met een Wajong-uitkering zelf een televisiespot maken. Daarin kunnen ze duidelijk maken dat ze willen en kunnen werken.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Robert Vos

1 REACTIE

  1. Prima om mensen die een uitkering hebben te motiveren, echter dan wel samen met de klant, d.w.z. kijken naar de mogelijkheden wensen van de klant, zonder daarbij de realiteit uit het oog te verliezen. Jammer en ik gruw van het misbruik die VVD van de participatiewet met hun voorstel, maakt.. Leden van de VVD en hun achterban staan meestal aan de andere kant; de have’s. Gaan we weer terug naar de jaren 20-30, ter werkstellen, hopelijk niet. Gedeeltelijk is dit nu al de praktijk, helaas. Draait de VVD (voorstander) het versoepelder ontslagrecht dan ook ff terug?
    Draait de VVD dan ook de verlaging van belastingbetating van de hoogste inkomens terug ( van 60% naar 52%, naar weer 60%?)? Draait de VVD de hoogste inkomens dan ook terug naar het niveau van de jaren 20-30? Geen hypotheek aftrek bij huizen bo ven de 500.000? En dan graag een VVD voorstel dat gepensioneerden die dan nog steeds in de hoogste belastingsklasse zitten, inkomensafhankelijke AOW krijgen. Wel lekker makkelijk om de meest kwetsbare, mensen met een beperking die bij sociale werkplaats werken te korten. Waar blijft de drukverhoging van de VVD bij hun achteban; werkgevers, om mensen met een beperking aan te nemen in reguliere banen? Hoezo jongeren onder de 27 jaar geen uitkering geven: slechte zaak, zij zullen zich niet bij het CWI melden, uit het zicht, omdat men toch geen geld krijgt. Gevolg geen steun, coaching van deze baanlozen en misschien om aan geld te komen, op een andere wijze??? Was het niet de VVD die hierover, overigens terecht, groot kabaal maakte?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.