Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vrouwen zijn vaak veel armer dan mannen’

Mensen met de laagste inkomens zijn in twee derde van de gevallen vrouw. Van de 10 procent rijkste Nederlanders is 85 procent van het mannelijk geslacht. Dat is de stelling voor de Annie Romein-Verschoorlezing die donderdag wordt gehouden door Femke Halsema in Leiden.
'Vrouwen zijn vaak veel armer dan mannen'

De laagste inkomensgroepen bestaan voor twee derde uit vrouwen, aldus Halsema in haar lezing. Armoede komt het meest voor onder jonge moeders met kinderen en onder alleenstaande oudere vrouwen. Daarentegen is 10 procent van de Nederlanders met het hoogste inkomen 85 procent man. De omslag van het kostwinnersmodel naar een moderne verzorgingsstaat is nog lang niet voltooid: er moet nog veel werk worden verzet.

Stelling
Dat is de stelling van Femke Halsema donderdag in de Annie Romein-Verschoorlezing. In 2002 werd Halsema partijleider van GroenLinks en fractievoorzitter van haar partij in de Tweede Kamer. Ze startte een ideologische discussie over de koers van links in het algemeen en van GroenLinks in het bijzonder. Vandaag is het officieel Internationale Vrouwendag.

Verrassend
De Annie Romein-Verschoorlezing wordt vanaf 1989 jaarlijks gehouden ter viering van de Internationale Vrouwendag. De lezing is bedoeld om een breed publiek kennis te laten maken met verrassende, wetenschappelijk gefundeerde inzichten op het gebied van gender en vrouwelijkheid.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.