Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouwen minder bang met alarm tegen stalkers

Een mobiel alarmsysteem waarmee vrouwen die worden bedreigd door een stalker toch het huis uit kunnen. Volgens onderzoeker Renée Römkens, hoogleraar interpersoonlijk geweld aan de Universiteit van Tilburg, moet het landelijk worden ingevoerd. Hij presenteerde deze week een rapport over het zogeheten AWARE-systeem.
Vrouwen minder bang met alarm tegen stalkers

Het AWARE-systeem (Abused Women’s Active Response Emergency) wordt sinds 2002 in Rotterdam gebruikt. Het is ontwikkeld om mishandelde vrouwen en kinderen, die ernstig worden bedreigd en belaagd door een ex-partner, sneller en beter te kunnen bijstaan. Het slachtoffer krijgt een klein en draagbaar apparaatje waarmee de politie kan worden gealarmeerd. Omdat het systeem met GPS werkt, kan de politie zien waar het slachtoffer zich precies bevindt.

Minder bang
De toepassing van AWARE door het politiekorps Rotterdam-Rijnmond is in het onderzoek vergeleken met de werking van het zogenaamde 112+ protocol van de politie Den Haag. Hierbij wordt met prioriteit ingegrepen wanneer er via 112 een melding binnenkomt. De politie blijkt even snel ter plaatse te zijn, maar vrouwen met het apparaatje zijn minder vaak bang en alarmeren ook minder snel.

Regie
De vrouwen uit het onderzoek geven aan dat het draagbare kastje hen het gevoel geeft de regie over het leven terug te hebben. Van alle 25 onderzochte aansluitingen, daalt het totaal aantal alarmeringen van ruim 70 in de periode voor de aansluiting naar 19 in de periode daarna. Tien vrouwen hebben sinds de aansluiting geen alarm meer geslagen.

Drama
Belaging bij huiselijk geweld door de ex-partner is een ernstig probleem, soms met dodelijk afloop. De gezinsdrama’s, die in de media steeds meer aandacht krijgen, vormen in veel gevallen de tragische afloop van een geschiedenis van belaging en huiselijk geweld. Vrouwen en kinderen lopen bij een scheiding het meeste risico het slachtoffer te worden van dodelijk huiselijk geweld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.