Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vrijwilligers willen actie van kabinet

Vrijwilligers in Nederland roepen het kabinet op om de waardering voor hun werk om te zetten in actie. Zo zou er een coördinerend minister voor vrijwilligerswerk moeten komen. Verder zijn afspraken nodig - ook met gemeenten en bedrijfsleven - om de vrijwillige en belangeloze inzet van burgers te versterken. Dat staat in een manifest dat donderdag wordt gepresenteerd.
Vrijwilligers willen actie van kabinet

De oproep is een initiatief van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), die er donderdag een congres over houdt. Volgens dit verband was vorig jaar 45 procent van de volwassen Nederlanders op een of andere manier op vrijwillige basis actief voor anderen of voor de maatschappij: ruim 5 miljoen mensen die belangeloos meer dan een miljard uur onbetaald werk bijdragen aan de economie.

Participatie

Vereniging NOV vraagt het kabinet om beleid voor vrijwilligerswerk en burgerparticipatie op alle ministeries. Ook moeten plannen en wet- of regelgeving vooraf zijn te toetsen op de gevolgen voor vrijwilligers en hun organisaties. Bovendien moeten de administratieve lasten omlaag, aldus het manifest.

Bron: ANP/ANP-Photo

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Al decennia lang vraagt de overheid meer actief burgerschap en tegelijkertijd is via de wet- en regelgeving van de verzorgingsstaat bijna alles wat bepalend is neergelegd bij erkende instituties en beroepsbeoefenaren. Daarmee kan het (zieken)zorg talent wat in de samenleving (buiten de mantelzorg) verborgen is geraakt niet of nauwelijks tot ontplooiing komen. Alleen wanneer ze de kracht hebben om tegen de stroom in te roeien van bestaande denkbeelden en belangen. Het binnen de Wmo erkennen van het (zieken)zorg talent wat in veel ‘gewone mensen’ aanwezig is in de vorm van gemeenschapszorg maakt het mogelijk om een evenwaardige zorgkracht tot bloei te laten komen in de samenleving. Mijn nieuwe visie op (zieken)zorg gaat over de kracht van gemeenschapszorg & Samen Zorgen. Mevrouw Bussemaker was er enthousiast over.
  Hopelijk vinden de ideeën een plaats in het werkplan met maatregelen om de zorg en ondersteuning in de buurt daadwerkelijk te versterken? Voor de zomer van 2012 is dat door de bewindslieden van VWS toegezegd.
  Pieter van der Hooft
  Zorgarchitect
  Samen Zorgen Buro
  Weert

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.