Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Vrijwilliger met vergoeding

In het welzijnswerk werken voor onze organisatie veel vrijwilligers. Dat doen zij in heel diverse activiteiten. Op dit moment is in onze bedrijfsvoering een trend waarneembaar waarin de vraag gesteld wordt of vrijwilligers niet hetzelfde werk kunnen doen als beroepskrachten.
Vrijwilliger met vergoeding

Het vrijwilligersbeleid stelt nu nog dat mensen primair geen vergoeding ontvangen. Wellicht wordt hen ieder jaar als dank voor de inzet een leuke avond aangeboden, maar vrijwilligers een vaste vergoeding geven is niet gebruikelijk en wordt door enkele collega’s ook als ongepast gezien. In 2007 deden volgens het CBS 5,6 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder vrijwilligerswerk. Wat gebeurt er als alle vrijwilligers een vergoeding gaan vragen voor hun inzet?

Tegen de stroom in heb ik zelf toch de stelling losgelaten dat vrijwilligers geen vergoeding mogen ontvangen. In twee wijken heb ik vier vrijwilligers met een vergoeding. Zij zijn voor mij sleutelfiguren naar andere wijkbewoners, vrijwilligers en potentiële vrijwilligers. Daarnaast heb ik een slapende groep betaalde vrijwilligers die actief wordt zodra bijvoorbeeld studenten onderzoek willen doen in de wijk en bewoners willen spreken uit verschillende doelgroepen.

Mijn ervaring is dat euro’s geven aan vrijwilligers niet leidt tot meer aanmeldingen voor vrijwilligerswerk. Mijn ervaring is wel dat de betaalde vrijwilligers hun taken serieuzer gaan nemen. Zij krijgen meer trots en halen er meer voldoening uit in de vorm van een zinvolle dagbesteding. De intrinsieke motivatie is een andere motor. Mensen doen vrijwilligerswerk dicht bij huis en in direct belang van henzelf. Het bijzondere aan de vrijwilligers in mijn werkgebied is de persoonlijke situatie waarin zij zich bevinden. Ze zijn afgekeurd voor reguliere arbeid, of ziek, of hebben een te laag inkomen om een gezin te kunnen onderhouden, of hebben nooit geleerd wat orde en regelmaat is. De euro’s die zij ontvangen stimuleert hen meer dan andere vrijwilligers, het geeft hen meer eigen waarde, orde en regelmaat en wellicht is het een voortraject naar reguliere arbeid.

Ik kan het niet aantonen, maar wellicht hebben deze vrijwilligers in hun leven niet de tijd gehad om rustig en in een beschermde omgeving te gaan toewerken naar serieuze arbeid (van bijbaan naar volwaardige baan). Vrijwilligerswerk met een vergoeding is wellicht de vervanger voor gemiste kansen en nieuwe perspectieven.

Jillis Kors, (Groningen, 1974) heeft na de opleidingen Cultureel Maatschappelijke Vorming en Sociologie in diverse steden in Nederland opbouwwerk en burgerparticipatie projecten ontwikkeld en uitgevoerd. Sinds oktober 2008 is hij opbouwwerker in Zwolle.

4 REACTIES

  1. Nooit en te nimmer kunnen vrijwilligers het zelfde werk doen als professionele gewoon omdat ze daar de diploma’s niet voor hebben , zou dit een uitermate slechte zaak vinden . vrijwilligerswerk op zich vind ik pure uitbuiterij , men maakt gebruik van mensen en diensten terwijl professionele mensen ontslagen worden , terecht vind ik dat vrijwilligers een maand beloning krijgen .

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Jillis Kors,
    Er zijn meer sectoren waar vrijwilligers een vaste vergoeding ontvangen. Meer om de continuteit van de activiteit te kunnen garanderen. Zoals bijvoorbeeld bij kinderopvang etc. Deze uitgangspunten kunnen een ander licht werpen op het doen van vrijwilligerswerk in het kader van participatie en emancipatie. wat dan bedoeld is als stap naar betaald werk.

  4. Prima, vrijwilligers betalen, werk met vrijwilligers en zij krijgen al een”kleine” vergoeding, na benoeming door de kantonrechter,mag van mij hoger worden.
    Zij zijn mentor voor mensen die gedeeltelijk/geheel wilsonbekwaam zijn en komen op voor hun persoonljke belangen. Zoals toezien dat hun gementoreerde de zorg ,begeleiding krijgt en houdt daarbij rekening met de wensen van deze mensen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.