Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vrijwillige verklaring moet meisjesbesnijdenis tegengaan

Er komt een 'verklaring tegen meisjesbesnijdenis'. Door dit document vrijwillig te ondertekenen, verklaren ouders van meisjes uit risicolanden, zoals Somalië, Ethiopië en Sudan dat zij hun dochter niet laten besnijden in het buitenland.
Vrijwillige verklaring moet meisjesbesnijdenis tegengaan

Staatssecretaris Bussemaker presenteerde de verklaring tegen meisjesbesnijdenis woensdag tijdens de internationale conferentie ‘Uniting Europe and Africa to fight Female Genital Mutilation/Cutting (FGM/C)’ in Den Haag. Bussemaker heeft de verklaring samen met Nederlandse migrantenorganisaties, NGO’s en beroepsorganisaties opgesteld en is geïnspireerd op het Franse Attest pour voyage.

Familiedruk
Het is de bedoeling dat de jeugdgezondheidszorg het document voorlegt aan de ouders.  Zij ondertekenen de verklaring vrijwillig. Met de verklaring kunnen de ouders aan familie in het land van herkomst aantonen dat besnijdenis in Nederland strafbaar is. Op die manier kunnen ze weerstand bieden aan eventuele familiedruk.

Proef

Dit jaar start een proef met de verklaring die vervolgens halverwege 2010 wordt ingevoerd.
In Nederland zijn alle vormen van meisjesbesnijdenis verboden. Het gaat om ernstige, onherstelbare vormen van lichamelijk letsel, met grote kans op lichamelijke en psychische klachten voor het meisje.

Tradities
‘Meisjesverminking verwoest het lichaam én het leven van een meisje. Ik weiger te accepteren dat vrouwenbesnijdenis wordt toegepast vanwege culturele of religieuze tradities’, zei minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) tijdens de conferentie.

Ontwikkelingssamenwerking
‘Gelukkig zijn er ook steeds meer Afrikaanse landen die deze vreselijke traditie zelf willen stoppen. De westerse wereld wil leren van de effectieve manier waarop zij dit soms aanpakken. Ik noem dat omgekeerde ontwikkelingssamenwerking.’

Lees ook het dossier ‘Genitale verminking’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: VWS/Foto: ANP/Koen Suyk

1 REACTIE

  1. Per definitie is het natuurlijk al bevreemdend dat ‘vluchtelingen’ zonder meer op vakantie kunnen gaan naar het land waar ze eerder uit vandaan zijn gevlucht, zonder dat er noemenswaardige verbeteringen zijn opgetreden in dat land. Dat even ter zijde.
    Het is echter volslagen van de zotte dat we een absolute non-maatregel in het leven gaan roepen om te voorkomen dat er tijdens die vakantie barbaarse rituelen worden uitgevoerd. Waar hébben we het over ????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.