Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vreemdelingen in opvang hebben niets te doen

Asielzoekers in opvangcentra hebben veel te weinig te doen. Dat vindt de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken, die onderzocht wat al dan niet uitgeprocedeerde asielzoekers overdag doen. De commissie bracht hier vrijdag een rapport over uit.
Vreemdelingen in opvang hebben niets te doen
Foto: ANP Photo

Volgens de commissie zijn er weinig mogelijkheden om betaald te werken en is vrijwilligerswerk buiten het opvangcentrum moeilijk te regelen. Voor volwassenen is er nauwelijks onderwijs te volgen en zijn er ook niet genoeg recreatieve activiteiten.

Geïsoleerd bestaan
Lang nietsdoen zorgt ervoor dat de vreemdelingen steeds passiever worden. ‘Ze trekken zich terug, leiden een steeds geïsoleerder bestaan en beschouwen hun situatie na verloop van tijd als uitzichtloos’, schrijft de commissie. ‘Uitgeprocedeerde vreemdelingen die langdurig in de opvang hebben verbleven, zijn nog maar moeilijk tot terugkeer te bewegen. Ook hun integratie na eventuele vergunningverlening verloopt moeizaam.’

Onderwijs

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie zou bij wijze van proef tijdelijk een aantal maatregelen moeten nemen waardoor vreemdelingen, uitgeprocedeerd of niet, onder andere meer onderwijs en recreatie aangeboden krijgen. Ook adviseert de commissie ze vrij toegang te geven tot internet, om zo op de hoogte te blijven van de situatie in hun land. De commissie denkt dat deze maatregelen ervoor zouden kunnen zorgen dat de gezondheid van vreemdelingen verbetert, waardoor ze beter inburgeren of beter meewerken aan hun vertrek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.