Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vreedzame aanpak voor ontsporende twaalfminners

Straatschoffies die het vak hebben geleerd van hun grote broers. Op de groep twaalfminners die zich met allerlei criminele activiteiten bezighoudt en overlast veroorzaakt, is moeilijk vat te krijgen. Zo meldt Trouw.
Vreedzame aanpak voor ontsporende twaalfminners

Jongetjes van tien, elf jaar die buurtgenoten mishandelen en bespuwen. Jonge kinderen die te laat nog op straat rondhangen. Ze leren het van oudere broers, maar zijn uiteindelijk vaak nog gewelddadiger en crimineler.

Relschoppers
In Eindhoven werden vorige maand drie kinderen uit huis geplaatst, omdat zij de buurt onveilig maakten, oudere buurtbewoners bestalen en intimideerden. In Gouda terroriseren de kleine broertjes van de relschoppers die twee jaar terug in het nieuws kwamen, de buurt. Politie, Jeugdzorg en de Kinderbescherming constateren: ‘Er is structurele en ingrijpende aandacht vanuit de jeugdhulpverlening nodig.’

Misdrijf
Bij de ketenaanpak in Veiligheidshuizen worden de twaalfminners onder de risicojongeren niet besproken, stelt een woordvoerder in Trouw. Het Veiligheidshuis valt in principe onder het Openbaar Ministerie, en dat gaat niet over kinderen die niet strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. Politie en Jeugdzorg regelen sinds begin dit jaar daarom hun eigen overleg met de gemeente. Kinderen jonger dan twaalf die een misdrijf plegen, worden meteen doorgestuurd naar Bureau Jeugdzorg.

Kort lontje
In Utrecht probeert de openbare basisschool Overvecht met het project ‘Vreedzame School’ jonge kinderen te leren omgaan met conflicten en meningsverschillen. En ook met korte lontjes. Ook leren de kinderen de basis van democratie. Het programma slaat aan, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Het aantal conflicten op school neemt af en kinderen voelen zich veilig. Echter, buiten het schoolplein is er niets meer over van het goede gedrag. Daarom proberen de wijken Overvecht, Kanaleneiland en Sterrenwijk het programma uit te breiden naar de hele wijk. Jongerenwerkers, straatcoaches, medewerders van de buitenschoolse opvang en andere hulpverleners moeten in de Vreedzame Wijk de kinderen aanspreken op wat ze al kennen van school.

Vreedzame wijk
Voor de meest agressieve twaalfminners is deze vreedzame aanpak niet voldoende. Voor hen is een aanpak binnen het gezin nodig, veelal met een gezinscoach, schuldsanering en opvoedtraining voor ouders. Vooral die laatste groep, de ouders, is misschien nog wel het lastigst te betrekken bij het vreedzame programma, zegt Mayke Nieuwenhuis van de Utrechtse welzijnsorganisatie Cumulus in de krant.

Geen tovermiddel
Ouders hebben de neiging hun kind de hand boven het hoofd te houden. De Vreedzame Wijk poogt de sociale verbanden te herstellen die vroeger vanzelfsprekend waren. Het is geen tovermiddel, maar het project probeert te voorkomen dat kinderen wegvallen in de anonimiteit, aldus de projectleider.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter>>

Bron: Trouw/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.