Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vooral voor tieners weinig pleeggezinnen

Er zijn in Nederland nog steeds kinderen die niet in een gezin kunnen opgroeien omdat er te weinig pleegouders zijn. Vooral voor tieners is het lastig een geschikt gezin te vinden.
Te weinig pleeggezinnen voor tieners
Pleegzorg Nederland zoekt 3500 nieuwe pleeggezinnen. - Foto: Ananda van der Pluijm

Deze week is het de Week van de Pleegzorg en de Maand van het inhuisplaatsen. Pleegzorg Nederland hoopt met de campagne ‘Supergewone mensen gezocht’ tijdens deze maand 3500 nieuwe pleeggezinnen te werven. Sinds 2005 is de vraag naar pleegzorg met bijna 70 procent gestegen. In 2014 woonden 21.880 kinderen in Nederland voor korte of langere tijd bij pleegouders. De forse groei is niet meer met het huidige aantal pleegouders op te vangen, aldus Pleegzorg Nederland.

Beeldvorming

Dat het voor tieners lastig kan zijn om een pleeggezin te vinden heeft vooral te maken met de beeldvorming van deze groep, legt een woordvoerder van Pleegzorg Nederland uit. ‘Een kind dat niet thuis kan wonen in huis nemen is best heftig en kinderen in de puberteit zitten in nog een rumoerige periode van hun leven dan kleinere kinderen die een pleeggezin nodig hebben. Bovendien willen we graag dat een tiener die het goed op school doet wel daar op school kan blijven. Dat maakt het lastiger om precies in zijn of haar woonplaats een pleeggezin te vinden die graag een tiener in huis wil nemen.’

Zelfstandig

Het vraagt zeker wat van het pleeggezin om voor een tiener te kiezen, beaamt de woordvoerder. ‘Maar tieners zijn ook zelfstandiger en met hen kun je beter een gesprek aangaan dan veel kleinere kinderen. Ook voor hen geldt dat ze recht hebben om in een gezin de sociale vaardigheden leren die ze nodig hebben en voorbereid worden op een zelfstandig leven in de toekomst.’


Fotograaf Ananda van der Pluijm maakte deze mooie portrettenserie van zeven tieners die op dit moment opgroeien in een pleeggezin. De tieners op de foto geven antwoord op de vraag: waar voel jij je thuis en wat betekent thuis voor jou? Het thuisgevoel blijkt vaak in doodnormale dingen te zitten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.