Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voor eerst in jaren meevaller op zorguitgaven

Voor het eerst in jaren geeft de overheid minder uit aan zorg dan begroot. Vorig jaar was er nog een tegenvaller van 1,1 miljard euro, dit jaar blijft er 100 miljoen euro over, zo blijkt uit de voorjaarsnota die het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Voor eerst in jaren meevaller op zorguitgaven
Foto: ANP Photo

De onderschrijding van het budget is vooral te danken aan het succesvolle preferentiebeleid, waarbij verzekeraars alleen goedkope medicijnen van geselecteerde fabrikanten vergoeden. Dat scheelt dit jaar 400 miljoen euro. Tegelijk zijn er door macro-economische ontwikkelingen tegenvallers van 300 miljoen op de zorgbegroting, maar per saldo blijft er dan toch 100 miljoen euro over.

Akkoorden met ggz

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft zich bij haar aantreden ten doel gesteld om de zorguitgaven te beheersen. Die stijgen al jaren, maar moeten in elk geval minder hard stijgen. Schippers sloot daartoe akkoorden met onder meer de ziekenhuizen, de huisartsen, de geestelijke gezondheidszorg en de medisch specialisten.

Scherpere prijzen

Volgens Schippers wordt nu aangetoond dat de maatregelen en afspraken werken. De verzekeraars kopen in tegen scherpere prijzen en de onverklaarbare verschillen tussen prijzen van ziekenhuizen zijn aangepakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.