Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vogelaar moet rangorde probleemwijken openbaar maken

Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) moet de rangorde die zij aanbracht in de veertig probleemwijken, openbaar maken. Dat besliste de rechtbank in Amsterdam woensdag.
Vogelaar moet rangorde probleemwijken openbaar maken

Een journalist van televisiebedrijf RTL had een WOB-procedure (Wet Openbaarheid van Bestuur)aangespannen om inzage te krijgen in een vertrouwelijke brief die Vogelaar in 2007 naar de Tweede Kamer stuurde. In die brief gaf de minister in een ranglijst aan welke van de veertig wijken volgens haar het slechtst functioneerden op het moment dat de selectie gemaakt werd.

Focus

Eerder had de journalist bij het ministerie met een beroep op de WOB verzocht de brief te mogen lezen, maar dat verzoek wees de minister af. Volgens haar zou bij openbaarmaking van de lijst de focus te veel op de slechtste wijken komen te liggen en zouden bewoners onnodig gestigmatiseerd worden. Ook zou het leiden tot waardevermindering van de huizen in de wijk.

Publieke belang

Volgens de rechter is echter geen sprake van een onevenredig nadeel voor de bewoners van de wijken en dient de openbaarmaking ‘het publieke belang van een goede en democratische bestuursvoering’. Het departement bestudeert op dit moment de uitspraak, meldt een woordvoerder van de minister. Eén van de opties is om hoger beroep tegen het vonnis aan te tekenen, aldus de zegsman. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.