Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vogelaar houdt vast aan lijst probleemwijken

Minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie voegt geen nieuwe wijken toe aan de lijst van veertig probleemwijken waarin het kabinet extra wil investeren om problemen en achterstanden weg te werken.
Vogelaar houdt vast aan lijst probleemwijken

De enige verandering die is toegebracht aan de lijst is dat de wijk Mekkelholt/Deppenbroek in Enschede plaats maakt voor de wijk Velve Lindenhof in dezelfde stad.

Kritiek op keuze minister

Na kritiek op de keuze van Vogelaar liet de minister weten dat de lijst nog kon worden aangepast, mits de wijken een goed verhaal hadden. De minister ontving vervolgens zestien nieuwe verzoeken, maar volgens haar is de situatie in die wijken niet zo ernstig als de veertig wijken op de lijst.

Toch reserves voor zestien wijken

Toch wil de minister geld vrij maken voor de afgewezen wijken voor de lijst. ‘De problematiek in deze buurten is misschien minder zwaar, maar in sommige gemeenten kan de situatie niet worden genegeerd’, zei Vogelaar. De expertise en middelen voor deze buiten de boot gevallen wijken wil ze voor een deel reserveren. De zestien betrokken gemeenten zijn Enschede, Schiedam, Amersfoort, Tilburg, Emmen, Helmond, Gouda, Oude Pekela, Capelle aan den IJssel, Cuijk, Den Bosch, Den Helder, Lelystad, Reiderland, Roermond en Venlo.

Plannen in juni bekend

Vogelaar wil in juni haar plannen voor de aanpak van de wijken presenteren. Dan wordt duidelijk wat de rijksbijdrage wordt en met hoeveel geld de woningcorporaties zullen bijspringen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) baseerde Vogelaar zich voor de lijst op oude gegevens. Diverse gemeenten zouden zelf al investeren in door haar uitverkoren wijken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.