Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘VOG is drempel naar arbeidsmarkt voor ex-gedetineerde’

Voor ex-gedetineerden is het extra moeilijk om een baan te vinden nu bij veel werkgevers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht wordt gesteld. Iemand die in de gevangenis heeft gezeten en zijn of haar leven weer op de rails probeert te krijgen, wordt zwaar belemmerd, aldus de vrouwelijke bewoners van het Exodushuis in Venlo.
‘VOG is drempel naar arbeidsmarkt voor ex-gedetineerde’

De vrouwen vertelden maandag aan PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester dat zij bij de gemeente nul op het rekest krijgen wanneer ze een de verklaring aanvragen. De VOG is bedoeld om risico’s op recidive op de werkvloer te beperken. Maar als het delict waarvoor de straf al is uitgezeten niets te maken heeft met de baan waarop wordt gesolliciteerd, levert de verklaring een extra drempel  op voor goedwillende ex-gedetineerden, zo vertelden de vrouwen. 

Gezinscoördinator

Bouwmeester was uitgenodigd in het Exodushuis vanwege haar initiatiefnota ‘Maak van een onschuldig kind geen slachtoffer’, dat zij in februari aan de Kamer presenteerde. Daarin pleit ze voor een gezinscoördinator voor (ex-)gedetineerde ouders. Bouwmeester deed zich voor als moeder met twee kinderen die op het punt staat de gevangenis in te gaan. Ze klopte bij tientallen gemeenten aan voor hulp voor haar kroost maar ontdekte dat de gemeenten geen raad wisten met haar verzoek. Een gezinscoördinator moet daar verandering in brengen.


Begeleiding

Exodus Nederland besteedt steeds meer aandacht aan de begeleiding van (ex-)gedetineerde ouders én hun kinderen. Bijna 160 vrijwilligers van Exodus hebben zich speciaal toegelegd op het in contact brengen en houden van kinderen met hun ouders in detentie. In 2011 begeleidden zij 268 ontmoetingen tussen kinderen en ouders in de gevangenissen.

Bron: ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.