Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voetbal verandert leven van daklozen

Even wennen was het wel; al die camera’s en aandacht op je gericht. Vooral als je dakloos bent en je dat liever niet van de daken schreeuwt. De deelnemers van de Dutch Homeless Cup van vorig jaar waren tegelijk ook heel trots, en gehuld in nieuwe sportkleding voelden zij zich helemaal niet dakloos. Zaterdag gaat in Rotterdam de landelijke competitie weer van start met zestien nieuwe voetbalteams.
Voetbal verandert leven van daklozen

Door Alexandra Sweers – Voetbal is een geschikt instrument voor dak- en thuislozen om zich te ontwikkelen op zowel sociaal als fysiek vlak, vindt Stichting Meer dan Voetbal. De stichting organiseert voor de tweede keer deze bijzondere cup. ‘De meeste deelnemers voelen zich fitter, hebben minder behoefte aan drugs, hebben meer sociale contacten en voelen dat ze ergens bijhoren’, zegt Wanda Kingma.

Levensverandering
De winnaars van de Dutch Homeless Cup mogen in september naar Milaan naar de Homeless World Cup. De maatschappelijke resultaten van deze cup zijn onderzocht en het blijkt dat 73 procent een levensverandering heeft ondergaan. Ruim 90 procent heeft een nieuwe motivatie en kan een verslaving onder controle houden. 35 Procent van de daklozen heeft een baan gevonden en 44 procent heeft zijn woonsituatie verbeterd.

Goed voetballen
De zestien teams bestaan grotendeels uit jongere daklozen. Kingma: ‘Er wordt echt wel gekeken naar hoe goed je kunt voetballen voordat je in een team komt. Dus we zien niet echt oudere daklozen. Iedere stad die meedoet, heeft zelf het team samengesteld. Utrecht heeft bijvoorbeeld voorrondes gehad, voordat zij hun team inschreven.’

Terugkeren
De cup is niet zomaar een vrijblijvende competitie. De teams zijn verplicht twee keer in de week te trainen en de deelnemers volgen ook een intensief re-integratieproject. ‘De bedoeling is dat deze mensen weer terugkeren in de maatschappij, weer een baan en een huis krijgen. Daarbij helpt de regelmaat van het trainen’, aldus Kingma van Stichting Meer dan Voetbal.

Vorig jaar vertrok het winnende team naar Melbourne om daar mee te doen aan de Homeless World Cup. Zij eindigden op de twintigste plaats. Zaterdag begint de eerste competitieronde in Rotterdam, waarna er nog vier rondes volgen in Leiden, Zwolle, Utrecht en Augustus.


Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
 

Bron: Foto: Dutch Homeless Cup

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.