Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Voedselbank heeft oplossing voor verspilling

Voedselbanken Nederland (VBN) heeft een manier gevonden om de verspilling van tienduizenden kilo’s goede groenten aan te pakken. Ze krijgt hiervoor subsidie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Voedselbank heeft oplossing voor verspilling
Foto: ANP

Wekelijks worden er tienduizenden kilo’s goede groenten weggegooid, omdat ze niet lang genoeg houdbaar zijn. De meeste voedselbanken delen één keer per week pakketten uit. Voor verse producten is de periode tussen aanleveren en uitdelen daarom belangrijk.

Soep

Voedselbanken Nederland gaat daarom gezonde maaltijdsoepen laten maken van deze groenten. De soepen worden ingevroren en ingeblikt en zijn zo langer houdbaar. VBN willen daarmee verspilling aanpakken en een gezonde maaltijd aanbieden.

Volgens het Nibud moet de aanpak van schulden zich meer richten op preventie. ‘Financiële problemen worden nu nog te vaak gezien als het gevolg van eigen handelen, maar op dit moment draagt de omgeving nog te vaak bij aan verergering van de schuldenproblematiek.’ Lees meer >>

Voedselpakket

De plannen gaan in november van start in Amsterdam met behulp van 350.000 euro subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een deel van de groenten zal verdeeld worden over de voedselpakketten in Noord-Holland. Er gaat ook een deel naar soeprestaurant Soupalicious die er soep van gaat maken. Voedselbanken Nederland wil uiteindelijk dat in heel Nederland de soepen worden uitgedeeld.

Armoede

Zo’n 90.000 personen krijgen wekelijks een voedselpakket van de Voedselbank. Daarmee wordt zo’n 5 % van de inkomens onder de lage-inkomensgrens geholpen. De voedselpakketten zijn bedoeld voor de allerarmsten in Nederland en worden samengesteld met behulp van donaties en resten van veelal houdbaar voedsel van producenten, retailers en particulieren.

Op 11 november is het congres Schuldhulpverlening. Het congres geeft een overzicht van de laatste ontwikkelingen en jurisprudentie rondom schuldhulpverlening. Meer informatie >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.