Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG wil meer invloed op terrein werk en zorg

Gemeenten vinden het prima dat ze meer taken krijgen op het gebied van werk, zorg en jeugd, maar vragen het kabinet dan wel meer samenhang aan te brengen in budgetten en wetten. Dat meldde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag.
VNG wil meer invloed op terrein werk en zorg

Volgens de vereniging is er nu te vaak sprake van verkokering, waarbij verscheidene instanties langs elkaar heen werken. Binnen dit ‘sociale domein’ kan meer worden bereikt tegen lagere kosten.

Wijkverpleegkundige
‘De roep om de terugkeer van de wijkverpleegkundige met een brede kennis die het vertrouwen heeft van de patiënt wordt steeds luider’, aldus voorzitter Erik Dannenberg van de VNG-commissies Jeugdzorg en Gezondheid & Welzijn. ‘Als een gezin kampt met uiteenlopende problemen, worden er soms zeven hulpverleners op gezet. Dat is niet efficiënt.’

Vrije hand
Als ander voorbeeld noemt hij een Bosnische vluchteling die eerst als zwerfjongere hulp krijgt en vervolgens diverse andere labels opgeplakt krijgt, zoals vroegtijdig schoolverlater en laaggeletterde. Dannenberg, wethouder in Zwolle, denkt dat de VNG het Rijk goed kan helpen om geld te besparen. ‘Maar gemeenten willen dan wel meer de vrije hand.’

Bron: ANP/ ANP Koen van Weel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.