Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG wil decentralisatie jeugdzorg doorzetten

De decentralisatie van de jeugdzorg moet onverkort worden doorgezet. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een reactie op de recente voortgangsbrief van de demissionaire staatssecretarissen Veldhuijzen van Zanten (VWS) en Teeven (Veiligheid en Justitie). De Nederlandse gemeenten stemmen hiermee in met de uitgangspunten voor de nieuwe jeugdzorgwetgeving.
VNG wil decentralisatie jeugdzorg doorzetten

Het kabinet heeft plannen om de ondersteuning en zorg voor de jeugd vanaf 2015 onder te brengen bij de gemeenten. Al geruime tijd zijn gemeenten bezig met deze overgang. Doelstelling is kinderen, jeugdigen en hun opvoeders zo vroeg mogelijk te ondersteunen binnen de normale opvoedsituatie. De voortgangsbrief onderschrijft deze visie van gemeenten.

Wmo
Met de nieuwe wetgeving willen de staatssecretarissen aansluiten bij de uitgangspunten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Door samen te werken met professionals vanuit de context van de cliënt, kunnen gemeenten maatwerk leveren. Met vroegtijdige ondersteuning en zonodig tijdelijke opschaling, kan de vraag naar zwaardere jeugdzorg verminderen.

Gemeenten
Voor gemeenten geldt hierbij: één gezin, één plan, gefinancierd vanuit één budget zonder schotten. Om te voorkomen dat de gezinsvoogd te geïsoleerd blijft opereren, moeten gemeenten een stem krijgen in de regie en coördinatie van situaties waarin een kinderbeschermingsmaatregel is opgelegd. De plannen van de staatssecretarissen voorzien hier nog onvoldoende in.

Veiligheid
In het nieuwe stelsel blijven de nodige waarborgen bestaan voor de veiligheid van het kind. Zo kan de rechter indien nodig een kinderbeschermingsmaatregel opleggen. Een gezinsvoogd ziet er dan tijdelijk op toe dat de opvoedsituatie verbetert. Wel zal de gezinsvoogd meer dan voorheen moeten aansluiten bij het al bestaande netwerk rondom de jongere.

 

Bron: VNG/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.