Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VNG: Vrouwenopvang in de regio beter

Vrouwenopvang in de eigen regio is soms beter voor de vrouwen, stelt de VNG. De gemeenten gaan ervan uit dat de opvanglocatie van vrouwen in gevaar niet te achterhalen is. Dat zegt een woordvoerder in dagblad Trouw.
VNG: Vrouwenopvang in de regio beter

Een groeiend aantal gemeenten eist dat er in (geheime) opvanghuizen voor bedreigde vrouwen alleen vrouwen kunnen wonen die uit de directe omgeving komen. De Federatie Opvang meldde in dagblad Trouw dat vrouwen en hun kinderen in de problemen kunnen komen als hulpverleners die ‘regionale eis’ opvolgen. ‘Soms is het voor vrouwen veiliger dat ze in een andere regeio worden opgevangen,’ aldus de FO.

Eigen omgeving
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt juist veel gemeenten ervan uit gaan dat het beter is voor de vrouwen om in hun eigen regio blijven. ‘Dan kunnen ze gebruik blijven maken van hun bekende voorzieningen en het leven in hun eigen omgeving voortzetten’, aldus een VNG-woordvoerder in de krant.

Oranjehuis
Een manier om de veiligheid te garanderen is een huisverbod opleggen aan de partner of de Oranjehuizen, waar er juist wel contact is met de partner op een veilige manier. Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) gaat vragen stellen aan minister Opstelten (Veiligheid en Justitie). Zij vindt de regio-eis onacceptabel.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Trouw

1 REACTIE

  1. Waar hebben we het over??
    Een huisverbod is een tijdelijk iets dat geeft dus geen garantie voor de veiligheid van een slachtoffer op langer termijn. De aanpak van het Oranjehuis is perfect maar gaat alleen op voor een specifieke groep slachtoffers en daders. Het werkt alleen als de dader aanspreekbaar is op zijn gedrag of dat die een dialoog aan wil gaan met het slachtoffer om er gezamenlijk uit te komen.
    Ik weet dat vele vrouwen het erg moeilijk vinden om buiten de regio geplaatst te worden maar binnen de regio kan hun veiligheid niet in alle gevallen gegarandeerd worden.
    Politie is niet in staat om garant te staan voor de veiligheid van een slachtoffer en het Aware systeem kan niet voor iedereen gebruikt worden.
    Voor sommige cliënten is opvang in de regio goed te doen maar in meeste gevallen zal het gevaar aanwezig blijven. Als er nu een vaste regel gaat komen dat wij vrouwen alleen binnen de regio op moeten vangen dan gaat dat gegarandeerd eens mis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.