Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG: onderzoek risico’s overheveling Jeugdzorg en AWBZ

Gemeenten betwijfelen of de kabinetsplannen om hun meer zorgtaken te geven, haalbaar zijn. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit er daarom voor de risico's van deze zogeheten decentralisatie zo snel mogelijk onafhankelijk te laten onderzoeken.
VNG: onderzoek risico's overheveling Jeugdzorg en AWBZ
Foto: ANP Photo

Het is de bedoeling dat gemeenten verantwoordelijk worden voor onder meer de jeugdzorg en de AWBZ, een verplichte collectieve verzekering tegen kosten van onverzekerbare medische risico’s en langdurige zorg. Gemeenten zijn daartoe bereid, maar het kabinet van VVD en PvdA eist tegelijkertijd dat ze ook bezuinigen. ‘We hebben onvoldoende zicht op wat al die maatregelen bij elkaar betekenen voor de lokale samenleving, voor gezinnen en voor individuen’, stelde VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma woensdag.

Spelregels
De VNG had die onduidelijkheid al aangekaart bij het kabinet nadat het regeerakkoord was gepresenteerd. Maar dat leverde geen helder totaalbeeld op van de effecten op de samenleving en de financiële risico’s, aldus Jorritsma. De plannen om bepaalde taken naar gemeenten over te hevelen, bestaan al langer. ‘Maar door de kabinetswissel zijn de spelregels aangepast. De context waarbinnen we nu de decentralisaties moeten realiseren, is verslechterd. We vragen ons af of dit pakket uitvoerbaar is.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.