Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG: ‘Jeugdzorg moet integraal naar gemeenten’

Tekortkomingen in de huidige praktijk zijn voor de Vereniging Nederlandse Gemeenten reden om te pleiten voor een ‘herordening van taken en middelen in de jeugdzorg’. De VNG wil dat gemeenten bestuurlijk en financieel verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg. Wel is daarvoor ‘een drastische structuurvereenvoudiging nodig’, stelt de VNG.
VNG: 'Jeugdzorg moet integraal naar gemeenten'

Door Hedwig Neggers – De VNG baseert haar standpunt op het rapport ‘Van klein naar groot’ van de commissie-Paas. Die onderzocht in opdracht van de VNG wat nodig is voor goede jeugdzorg en wat kinderen en ouders met problemen nodig hebben. Het bestuur van de VNG stemde op 5 november in met de adviezen van de commissie.

Verwijzing
Om te beginnen wil de VNG de indicatiestelling vervangen door een verwijzing. Financiën en personeel van de Bureaus Jeugdzorg zouden dan kunnen worden ingezet bij de Centra voor Jeugd en Gezin. Welke voordelen dit concreet oplevert, is niet direct duidelijk. Volgens de VNG kunnen hulpverleners zo meer jongeren en gezinnen in de eerste lijn helpen en wordt de continuïteit van de hulp op die manier beter gewaarborgd. Ook zou meer kennis uit de tweede lijn beschikbaar komen voor de eerste lijn en zouden hulpverleners sneller kunnen ‘schakelen’. De CJG’s worden daarbij de ‘centrale uitvoeringspunten’, hoewel de ketensamenwerking tot nu toe nog niet erg goed verloopt. 

Wal en schip
Volgens de VNG zouden gemeenten, maar dan alleen op een bepaalde schaalgrootte, ook verantwoordelijk moeten zijn voor de inkoop van gespecialiseerde hulp. Sommige gemeenten – de grote – zouden die dus wél zelf inkopen, de kleinere niet. De vraag is dan wel wie die jeugdzorg inkoopt voor gemeenten die qua grootte tussen wal en schip (dreigen te) vallen. Dat staat nog los van het gebrek aan ervaring bij veel gemeenten als het gaat om de inhoud én het inkopen van jeugdzorg.

Imago
Wat betreft de organisatie vindt de VNG dat bezoekers het CJG niet mogen associëren met een plek ‘waar ze je kind afpakken’. De gemeenten willen voogden en reclasseringsmedewerkers daarom ‘elders positioneren’.

Kindermishandeling
De VNG wil verder dat alle bestuurlijke en financiële verantwoordelijkheden van provincies en grootstedelijke regio’s naar gemeenten wordt overgeheveld. Ook zouden de steunpunten Huiselijk geweld en de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling moeten samengaan. En het zou nodig zijn om de onderzoekstaken van AMK en Raad voor de Kinderbescherming te bundelen. Tot slot wil de VNG dat gemeenten en schoolbesturen samen verantwoordelijk worden voor de zorg van kinderen (leerlingen) met problemen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: VNG Foto: ANP/Jasper Juinen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.